Kosovo je Srbija

Beograd ne može da prihvati nezavisnost „Kosova” i njegovo članstvo u UN

Google Mapa, Srbija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković sastao se danas sa otpravnikom poslova Ambasade Republike Portugalije u Srbiji Žozeom Amaralom, koga je upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i trenutnim tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu razgovora u Briselu.

Petković je potvrdio da je prošle nedelje u Briselu bilo reči o svim ključnim temama, od deeskalacije krize na severu Kosova i Metohije, pa do primene svih do sada postignutih sporazuma, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije je, u tom kontekstu, naglasio da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu, spremna na kompromis zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira, ali da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno podvukao čvrst stav da Beograd ne može da prihvati nezavisnost „Kosova” i njegovo članstvo u UN.

Petković je rekao da je Beograd potpuno spreman i za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je nasušna potreba srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i treba da im garantuje sva kolektivna prava za ostanak i opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Nažalost, kako je naveo, Priština, sa Aljbinom Kurtijem na čelu, po ko zna koji put na sve moguće načine pokušava da opstruira sam tok dijaloga i ispunjavanje preuzetih obaveza, isto kao što odbija da omogući uslove za raspisivanje lokalnih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, kako bi na vlasti održao svoje lažne gradonačelnike.

Poštovanje preuzetih obaveza u razgovorima Beograda i Prištine pomoglo bi da se dođe do sveobuhvatnog, kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je u interesu mira u čitavom regionu, zaključio je Petković.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom