КО ЈЕ БИО ГЕНЕРАЛ ДЕЛИЋ? Своје војнике је сматрао породицом, а ево шта је говорио о Косову

Генерал Божидар Делић (66) преминуо је данас након дуге и тешке болести.

Генерал Божидар Делић рођен је у Петровцу, код Ђаковице, 8. јануар 1956. Био је српски политичар, народни посланик, пензионисани генерал-мајор Војске Србије и Црне Горе, потпредседник Народне скупштине Републике Србије.

Генерал Божидар Делић је командовао одбраном Паштрика, а које су постале симбол борбе. Подсетимо, „Операција Стрела“ односно Битка на Паштрику је била агресивна војна операција, садржана у скупу нападачких борбених дејстава ОВК потпомогнутих снагама албанске војске, НАТО, страним плаћеницима и НАТО инструкторима, а против јединица Војске Југославије у периоду од 26. маја до 10. јуна 1999.

Foto: Jutarnji program TV Happy, youtube/printscreen

Од 2002. до 2005. године се налазио на дужности у Оперативној управи Генералштаба Војске Југославије и Војске Србије и Црне Горе. Пензионисан је 2005. године.
Подсетимо, прекомандован је 1995. године на место команданта 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, која се налазила у саставу Приштинског корпуса Треће армије.

__________________________________________________

549. моторизована бригада

Бригада чији је командант генерал Делић био – 549. моторизована бригада је била бригада Југословенске народне армије, Војске Југославије и Војске Србије. У Призрену је 1968. године формирана 549. група за развој територијалног пешадијског пука. Године 1988. ова бригада је проглашена за најбољу јединицу у рангу пука-бригаде Југословенске народне армије. Бригада је 16. јуна 1999. године одликована Орденом народног хероја.

Командовао је бригадом за време рата на Косову и Метохији, односно током НАТО агресије 1999. године.
Био је у Српској радикалној странци, као и у Српској напредној странци, па у покрету „Љубав, вера, нада“ али је све ове странке напустио. У јануару 2022. објављено је да је напустио покрет „Љубав вера нада“ и да је основао покрет „Нема назад – иза је Србија“ са којим је наступио на општим изборима у Србији 2022. у коалицији НАДА чији је био носилац изброне листе на парламентарним изборима.

У једном интервјуу је рекао да је своје војнике сматрао породицом.
У рату је то нешто сасвим другачије. Важно је да сваки војник има поверење у свог старешину. Када се покаже знање, и да ви рукујете са свим врстама оружја која постоје, да војник схвати да се ви бринете о њему, он ће вас следити без размишљања. Своје војнике сам доживљавао као своју породицу, као своју децу. Често сам им говорио да је недопустиво да се деси да неко остави војника у некој тешкој ситуацији, рањеног или мртвог. Сви има да гинемо за једног, јер ако зна да га његов старешина никада неће оставити, онда и не размишља о неким стварима – рекао је генерал тада.

Такође, увек је истицао да је Косово и Метохија наша територија.
Ми се морамо вратити на Косово и Метохију, то је нешто што мора свима да буде јасно и нешто чега сви мора да буду свесни. И какви год притисци били, они који воде Србију не могу и не смеју да подлегну притисцима. То је наша територија, увек је била наша. Као таква је записана записана у свим међународним документима – испричао је медијима генерал Делић тада.

Божидар Делић је недавно је испред коалиције НАДА изабран за потпредседника Скупштине Србије.

 

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: