KO JE BIO GENERAL DELIĆ? Svoje vojnike je smatrao porodicom, a evo šta je govorio o Kosovu

20220823_151824

General Božidar Delić (66) preminuo je danas nakon duge i teške bolesti.

General Božidar Delić rođen je u Petrovcu, kod Đakovice, 8. januar 1956. Bio je srpski političar, narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

General Božidar Delić je komandovao odbranom Paštrika, a koje su postale simbol borbe. Podsetimo, „Operacija Strela“ odnosno Bitka na Paštriku je bila agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske, NATO, stranim plaćenicima i NATO instruktorima, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999.

Foto: Jutarnji program TV Happy, youtube/printscreen

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.
Podsetimo, prekomandovan je 1995. godine na mesto komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja se nalazila u sastavu Prištinskog korpusa Treće armije.

__________________________________________________

549. motorizovana brigada

Brigada čiji je komandant general Delić bio – 549. motorizovana brigada je bila brigada Jugoslovenske narodne armije, Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije. U Prizrenu je 1968. godine formirana 549. grupa za razvoj teritorijalnog pešadijskog puka. Godine 1988. ova brigada je proglašena za najbolju jedinicu u rangu puka-brigade Jugoslovenske narodne armije. Brigada je 16. juna 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Komandovao je brigadom za vreme rata na Kosovu i Metohiji, odnosno tokom NATO agresije 1999. godine.
Bio je u Srpskoj radikalnoj stranci, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, pa u pokretu „Ljubav, vera, nada“ ali je sve ove stranke napustio. U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret „Ljubav vera nada“ i da je osnovao pokret „Nema nazad – iza je Srbija“ sa kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izbrone liste na parlamentarnim izborima.

U jednom intervjuu je rekao da je svoje vojnike smatrao porodicom.
U ratu je to nešto sasvim drugačije. Važno je da svaki vojnik ima poverenje u svog starešinu. Kada se pokaže znanje, i da vi rukujete sa svim vrstama oružja koja postoje, da vojnik shvati da se vi brinete o njemu, on će vas slediti bez razmišljanja. Svoje vojnike sam doživljavao kao svoju porodicu, kao svoju decu. Često sam im govorio da je nedopustivo da se desi da neko ostavi vojnika u nekoj teškoj situaciji, ranjenog ili mrtvog. Svi ima da ginemo za jednog, jer ako zna da ga njegov starešina nikada neće ostaviti, onda i ne razmišlja o nekim stvarima – rekao je general tada.

Takođe, uvek je isticao da je Kosovo i Metohija naša teritorija.
Mi se moramo vratiti na Kosovo i Metohiju, to je nešto što mora svima da bude jasno i nešto čega svi mora da budu svesni. I kakvi god pritisci bili, oni koji vode Srbiju ne mogu i ne smeju da podlegnu pritiscima. To je naša teritorija, uvek je bila naša. Kao takva je zapisana zapisana u svim međunarodnim dokumentima – ispričao je medijima general Delić tada.

Božidar Delić je nedavno je ispred koalicije NADA izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

 

 

 

Izvor: Kurir

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom