Hronika

Nasilni incident na Kosovu i Metohiji: Srbi izloženi brutalnom napadu od strane ,,kosovske policije“

Kosovska policija, foto: youtube kanal: On Demand News

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije je danas izdala saopštenje u vezi sa brutalnim napadom na trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok na Kosovu i Metohiji. Incident je eskalacija nasilja koje poslednjih dana potresa ovu oblast i koje ima za cilj sprečavanje normalnog života srpske zajednice na severu Kosova i Metohije.

Trojica Srba, čija su inicijala M. R., M. S. i M. J., krenula su jutros ka svojoj šumskoj kući kako bi se pripremili za seču ogrevnog drva. Na povratku su ih zaustavili pripadnici „kosovske policije“, poznate kao „FiT“, koji su ih brutalno napali. Srbi su bili izloženi fizičkom nasilju, udarcima, šutiranjem i psovkama na nacionalnoj osnovi.

Povređeni su zatražili medicinsku pomoć, a težina njihovih povreda će biti precizno utvrđena.

Ovaj incident se dešava u kontekstu kontinuiranog verbalnog nasilja, neovlašćenih upada u domove i fizičkih napada na Srbe na severu Kosova i Metohije. Beograd uporno zahteva povlačenje izvršilaca ovih napada iz opština severno od Ibra i povećanje prisustva KFOR-a kako bi se zaustavila ovakva praksa.

Nasilje nad celokupnim narodom je nespojivo sa civilizovanim vrednostima i međunarodnom zajednicom je dužnost da preduzme korake kako bi se okončala ova praksa. Slobodu naroda ne može privremeno suspendovati nasiljem, i to je neporeciva činjenica, kako se navodi u saopštenju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama