Težak dan!

U sukobu sa „kosovskom policijom“ stradala trojica Srba sa Kosova i Metohije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, povodom pucnjave u selu Banjska na severu Kosova i Metohije, da je juče jedan od najtežih dana za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare, uz izvinjenje građanima zbog toga što se ranije nije obratio povodom ovog događaja, objasnio da je trebalo vremena da se ispita šta se sve dogodilo u pokrajini jutros, tokom prepodneva i poslepodneva.

On je istakao da je noćas, oko 2.46 časova, grupa Srba sa Kosova i Metohije postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj, nakon čega dolazi do sukoba sa takozvanom kosovskom policijom, u kojem je ubijen kosovski policajac i ranjeno još jedno lice.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, foto: Marko Miladinović

Predsednik je rekao da su, prema našim informacijama, stradala trojica Srba sa Kosova i Metohije, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena, a pretpostavlja se da je i četvrto lice stradalo.

Prema njegovim rečima, u 8.57 časova, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, uz nastavak pucnjave i okršaja, da bi u 10.15 časova, albanske vlasti saopštile da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije.

Predsednik je naveo da su naše službe pratile i presretale šta je albanska policija radila, pri čemu je pokazao neke od dokaza, dodavši da ni na koji način ne želi da opravda ubistvo kosovskog policajca i da je to za osudu.

Tonski imamo snimljeno da se „kosovska policija” smeje i da govori „pusti ga da umre, nemamo razloga da pomažemo”, preneo je predsednik, i dodao da su policajci gađali iz snajpera i privatne kuće u Banjskoj, gde nikoga nije bilo, sem staraca.

Vučić je podsetio na to da je u Briselu i Njujorku upozoravao na to da do ovoga može da dođe, ali da je ta upozorenja malo ko želeo da čuje i sasluša.

Jedini krivac za sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji je Aljbin Kurti, rekao je Vučić, naglasivši da je jedina Kurtijeva želja da nas uvuče u rat sa NATO-om.

Predsednik je preneo da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost i najavio da će naša zemlja odluke donositi temeljno i da će sa njima izaći pred narod na Kosovu i Metohiji.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na severu budu srpski policajci, jer je, kako je naglasio, to jedini način da Srbi ne budu proterani i da ne bude više sukoba.

Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir, poručio je Vučić.

Predsednik je naglasio da Crkva ni na koji način nije bila umešana u ove sukobe, već je, prema našim saznanjima, deo lica došao do manastira Banjska jer su imali dvojicu mladića kojima su želeli da pruže pomoć.

Vučić je rekao da je međunarodna zajednica dala kart blanš za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacije na KiM.

On je rekao i da bi najbolje rešenje bilo raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM i da bi mnogo bolje i lakše bilo da nema „kosovske policije“ u ovom delu pokrajine.

Predsednik je ocenio da je celu akciju neko namerno pripremio i izveo, pri čemu je za sat i 20 minuta skupljeno 460 specijalaca.

Sve ovo je jedino odgovaralo Albancima i onima koji ih podržavaju, i plašim se da ovo nije epilog i da će biti samo lošije, upozorio je Vučić.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom