Istorija Niša

Sulejman Veličanstveni – najpoznatiji turski vladara koji je dugo boravio u Nišu i voleo Nišku Banju!

Sulejman Veličanstveni, foto: The Met, youtube video

Najpoznatiji turski vladar koji je ostavio dubok trag u Nišu, Srbiji, bio je sultan Sulejman Veličanstveni. Sulejman I, poznat i kao „Sulejman Kanuni“ ili „Sulejman Zakonodavac,“ bio je vladar Osmanskog Carstva od 1520. do 1566. godine. Njegova vladavina se često povezuje s Nišom, gde je ostavio svoj neizbrisiv pečat.

Jedan od najznačajnijih događaja koji se vezuju za Sulejmanov boravak u Nišu bio je osvajanje grada 1521. godine. To je označilo početak osmanske vlasti nad Nišom i prisutnost Osmanskog Carstva u ovom regionu.

Sulejman Veličanstveni je takođe poznat po svojim vojnim kampanjama i osvajanjima širom Osmanskog Carstva, uključujući osvajanje Beča 1529. godine i druge vojne podvige tokom svoje vladavine.

Njegovo nasleđe nije ostalo samo u vojnim osvajanjima, već i u obliku zakonodavnih reformi koje je sproveo tokom svoje vladavine, što mu je donelo nadimak „Sulejman Zakonodavac.“ Njegovi zakoni i pravila uticali su na administrativnu organizaciju Osmanskog Carstva i ostavili dubok trag u istoriji.

Zanimljiv je podatak da je turski sultan Sulejman, kada je krenuo u osvajanje Beograda, boravio upravo na području Niške Banje, kako bi se okrepio. Postoji čak i pismeni trag o ovom događaju, u kome se navodi da je sultan Sulejman Veličanstveni “u toploj banji kraj Niša ostao dva dana”, kao i “ da je u kasnijim pohodima ostajao da noći u Niškoj banji”.

Sulejman Veličanstveni je, dakle, najpoznatiji turski vladar koji je dugo boravio u Nišu i ostavio neizbrisiv pečat na istoriju grada i regiona.

Njegova vladavina ostaje važan deo kulturne i istorijske baštine ovog područja.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom