Obeležen dan proboja nacističkog logora na Crvenom Krstu

Juče je svečanim polaganjem venaca i parastosom žrtvama nastradalim u Logoru na Crvenom Krstu, obeležen dan kada je 147 zarobljenika 1942. godine pokušalo bekstvo. 

Položeni venci, fotografija: Marko Miladinović, portal ,,Niške novine''
Položeni venci, fotografija: Marko Miladinović, portal ,,Niške novine“

Tog dana uspelo je da iz Logora pobegne 105 zatvorenika, dok je 42 ubijeno prilikom bekstva, ili uhvaćeno pa potom streljano.

Logor Crveni krst u Nišu – danas Memorijalni kompleks „12. februar”, bio je jedan od koncentracionih logora koje su širom Srbije osnovale Nemačke okupacione snage 1941. godine, prvo kao privremeni logor za smeštaj ratnih zarobljenika jugoslovenske kraljevske vojske.

Od aprila do 22. juna 1941. godine, u vreme nemačko-sovjetskog rata, postaje logor političkih krivica i ratnih zarobljenika sa namenom: smeštaj ratnih zarobljenika, Jevreja i konfiniranje nacionalista, među koje su spadali: predratni pripadnici demokratskih partija, kao nosioci antinemačke politike, članovi četničkih udruženja, sveštenici, kao narodne vođe još iz doba Topličkog ustanka 1917, aktivni kraljevski oficiri, koji su organizovali prve nepredate vojne odrede, sledbenici 27. marta, anglofili, pripadnici masonske lože, rotari klubova i drugi.

Deo teksta preuzet sa sajta Vikipedije, slobodne enciklopedije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu

Do 35 godina starosti

Raspisan konkurs za prijem kandidata iz građanstva na kurs za podoficire