Обележен дан пробоја нацистичког логора на Црвеном Крсту

Јуче је свечаним полагањем венаца и парастосом жртвама настрадалим у Логору на Црвеном Крсту, обележен дан када је 147 заробљеника 1942. године покушало бекство. 

Положени венци, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине''
Положени венци, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине“

Тог дана успело је да из Логора побегне 105 затвореника, док је 42 убијено приликом бекства, или ухваћено па потом стрељано.

Логор Црвени крст у Нишу – данас Меморијални комплекс „12. фебруар”, био је један од концентрационих логора које су широм Србије основале Немачке окупационе снаге 1941. године, прво као привремени логор за смештај ратних заробљеника југословенске краљевске војске.

Од априла до 22. јуна 1941. године, у време немачко-совјетског рата, постаје логор политичких кривица и ратних заробљеника са наменом: смештај ратних заробљеника, Јевреја и конфинирање националиста, међу које су спадали: предратни припадници демократских партија, као носиоци антинемачке политике, чланови четничких удружења, свештеници, као народне вође још из доба Топличког устанка 1917, активни краљевски официри, који су организовали прве непредате војне одреде, следбеници 27. марта, англофили, припадници масонске ложе, ротари клубова и други.

Део текста преузет са сајта Википедије, слободне енциклопедије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: