Istorija Grada Niša: Otkrivanje bogate prošlosti

Grad Niš Panorama

Grad Niš, najveći grad na jugu Srbije, ima bogatu istoriju koja se pruža hiljadama godina unatrag. Sa svojim strateškim položajem i značajem kao centar krstarenja putevima između istoka i zapada, Niš je bio svedok važnih događaja kroz vekove. U ovom članku, istražujemo istoriju grada Niša, razotkrivajući njegovu raznoobraznu i interesantnu prošlost.

Grad Niš, panorama, foto: jutjub link: CrazySuperMoto
Grad Niš, panorama, foto: jutjub link: CrazySuperMoto

Praistorija i antika:

Grad Niš ima dugu istoriju naseljavanja koja se prostire i pre nego što je stalo zapisivanje. U antičko doba, Niš je bio poznat kao Naisus i bio je važan rimski grad na putu koji povezuje Istok i Zapad. Tokom vremena Rimljani su podigli važne gradske gradevine i ostavili trag svog uticaja na ovom prostoru.

Srednji vek i Osmansko carstvo:

Tokom srednjeg veka, Niš je prolazio kroz različite faze vlaste raznih carstva i naroda. Nakon pada Rimskog carstva, grad je došao pod vlast Vizantije, a zatim i Srbije. Od 15. veka, Osmansko carstvo je osvojilo Niš i držalo ga pod svojom vlašću više vekova. Grad je postao važan vojni i administrativni centar.

Oslobođenje i savremeno doba:

Kasnije, Niš je promenio vlastiteli i opet postao sastavni deo Srbije. Tokom 19. i 20. veka, grad je imao značajnu ulogu u istorijskim događajima, uključujući Obrenovačku dinastiju i Prvi svetski rat.

Istorija grada Niša je duboka i raznoobrazna, obeležena vekovima različitih vlastelina i društvenih promena. Grad je ostavio svoj trag u istoriji Balkana i Srbije i danas nastavlja da bude značajan centar kulture, obrazovanja i društvenih događaja.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom