Брнабић: Интерпол затворен за Косово и Метохију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је током посете Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) имала веома добар састанак са председником Интерпола Ахмедом Насером ал Раисијем, који је потврдио да се за његовог мандата апликација Косова за чланство у тој организацији неће наћи на дневном реду.

Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк, пртСцр
Ана Брнабић, фото: ТВ Пинк, пртСцр

Брнабић је за ТВ Пинк оценила да је то за Србију посебно важно, јер су по њој две кључне институције – Интерпол и Унеско и важно је да се у њима не разматрају захтеви Косова за чланством.

Презадовољна сам резултатима посете УАЕ и сарадњом са том државом, рекла је она и додала да је прошле године потписано 10 споразума са УАЕ.

Ахмед Насер ал Раиси изабран је председника Интерпола у новембру 2021. године и његов мандат траје четири године.

За Кипар важе резолуције УН, а за Србију не важе

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да се примењују дупли стандарди у међународним односима према територијалним споровима и навела пример Кипра и КиМ које је немачко Министарство спољних послова третира на различите начине.

„Немачко Министарство спољлних послова је рекло да решење две Немачке није опција за Кипар, него је једино решење кроз УН и поштовање релевантних резолуција УН. Дакле, две државе није опција за Кипар, а када говоре о Србији то је ваљда једина опција и није опција поштовање резилуција УН. Али таква је реалност и ми морамо да радимо у тим оквирима, да очувамо Србију и председник Вучић ради на томе“, рекла је премијерка за ТВ Пинк.

Објаснила је да се мора радити на економском јачању Србије паралелно са заштитом националних интереса у политичкој сфери.

„Политички морате да штитите интересе нашег народа, укључујући КиМ, али с друге стране морате и даље да градите мостове са онима који кажу да за Кипар резолуција УН важи, а на Србију никако не сме да се примени“, приметила је премијерка Брнабић.

Презадовољна сам посетом УАЕ и сарадњом две земље

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је презадовољна резултатима недавне посете Уједињеним арапским емиратима, као и нивоом сарадње између две земље, у чему је највећи допринос имао председник Србије Алескандар Вучић.

Премијека је гостујући на ТВ Пинк казала да је добар однос између две земље, између осталог, постигнут захваљујући председнику Вучићу и његовом међусобном разумевању и поштовању са шеиком Мохамедом бин Заједом.

Подестила је да је та сарадња и подршка Емирата Србији дошла још у време када је Вучић био председник Владе Србије са првим јефтининим кредитом који је добијен од УАЕ и којим је тадашња влада искористила да Србија отплати скупе кредите које су, како је рекла, узимале претходне власти истакавши, да се паралелно са тим кренуло у тешке мере фисклане консолидације.

„Те две ствари су за мене оно што је практично спасило Србију од банкрота који је био евидентан 2013. и 2014. године, тако да од тада креће добра сарадња са УАЕ“, рекла је премијерка.

Додала је да је претходна, 2022. година била посебно значајна и добра зато што је, како је истакла, потписано више од 10 различитих споразум о сарадњи између Србије и УАЕ.

„Када је у спетрембру 2022. председник Вучић био у посети шеику Бин Заједу потписано је девет споразума од којих је најзначајнији споразум о статешком партнерству. У мају 2022. године ја сам потписала са њиховим првим министром Мохамедом Ал Гаргавијем споразум о сарадњи између две владе и ова посета била једна у низу као континуитет у сарадњи. Драго ми је што је 2023. година почела том посетом, јер заита ми тешко да имамо ближег и бољег партнера и пријатеља од УАЕ. Само са неколико земаља имамо такав однос, а једна од тих земаља је и Мађарска. То су земље на које можемо да рачунамо и да се на њх ослонимо „, рекла је Брнабић.

| Извор: ФоНет, Танјуг

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: