Brnabić: Interpol zatvoren za Kosovo i Metohiju

ana brnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) imala veoma dobar sastanak sa predsednikom Interpola Ahmedom Naserom al Raisijem, koji je potvrdio da se za njegovog mandata aplikacija Kosova za članstvo u toj organizaciji neće naći na dnevnom redu.

Ana Brnabić, foto: TV Pink, prtScr
Ana Brnabić, foto: TV Pink, prtScr

Brnabić je za TV Pink ocenila da je to za Srbiju posebno važno, jer su po njoj dve ključne institucije – Interpol i Unesko i važno je da se u njima ne razmatraju zahtevi Kosova za članstvom.

Prezadovoljna sam rezultatima posete UAE i saradnjom sa tom državom, rekla je ona i dodala da je prošle godine potpisano 10 sporazuma sa UAE.

Ahmed Naser al Raisi izabran je predsednika Interpola u novembru 2021. godine i njegov mandat traje četiri godine.

Za Kipar važe rezolucije UN, a za Srbiju ne važe

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se primenjuju dupli standardi u međunarodnim odnosima prema teritorijalnim sporovima i navela primer Kipra i KiM koje je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tretira na različite načine.

„Nemačko Ministarstvo spoljlnih poslova je reklo da rešenje dve Nemačke nije opcija za Kipar, nego je jedino rešenje kroz UN i poštovanje relevantnih rezolucija UN. Dakle, dve države nije opcija za Kipar, a kada govore o Srbiji to je valjda jedina opcija i nije opcija poštovanje rezilucija UN. Ali takva je realnost i mi moramo da radimo u tim okvirima, da očuvamo Srbiju i predsednik Vučić radi na tome“, rekla je premijerka za TV Pink.

Objasnila je da se mora raditi na ekonomskom jačanju Srbije paralelno sa zaštitom nacionalnih interesa u političkoj sferi.

„Politički morate da štitite interese našeg naroda, uključujući KiM, ali s druge strane morate i dalje da gradite mostove sa onima koji kažu da za Kipar rezolucija UN važi, a na Srbiju nikako ne sme da se primeni“, primetila je premijerka Brnabić.

Prezadovoljna sam posetom UAE i saradnjom dve zemlje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prezadovoljna rezultatima nedavne posete Ujedinjenim arapskim emiratima, kao i nivoom saradnje između dve zemlje, u čemu je najveći doprinos imao predsednik Srbije Aleskandar Vučić.

Premijeka je gostujući na TV Pink kazala da je dobar odnos između dve zemlje, između ostalog, postignut zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom međusobnom razumevanju i poštovanju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom.

Podestila je da je ta saradnja i podrška Emirata Srbiji došla još u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije sa prvim jeftininim kreditom koji je dobijen od UAE i kojim je tadašnja vlada iskoristila da Srbija otplati skupe kredite koje su, kako je rekla, uzimale prethodne vlasti istakavši, da se paralelno sa tim krenulo u teške mere fisklane konsolidacije.

„Te dve stvari su za mene ono što je praktično spasilo Srbiju od bankrota koji je bio evidentan 2013. i 2014. godine, tako da od tada kreće dobra saradnja sa UAE“, rekla je premijerka.

Dodala je da je prethodna, 2022. godina bila posebno značajna i dobra zato što je, kako je istakla, potpisano više od 10 različitih sporazum o saradnji između Srbije i UAE.

„Kada je u spetrembru 2022. predsednik Vučić bio u poseti šeiku Bin Zajedu potpisano je devet sporazuma od kojih je najznačajniji sporazum o stateškom partnerstvu. U maju 2022. godine ja sam potpisala sa njihovim prvim ministrom Mohamedom Al Gargavijem sporazum o saradnji između dve vlade i ova poseta bila jedna u nizu kao kontinuitet u saradnji. Drago mi je što je 2023. godina počela tom posetom, jer zaita mi teško da imamo bližeg i boljeg partnera i prijatelja od UAE. Samo sa nekoliko zemalja imamo takav odnos, a jedna od tih zemalja je i Mađarska. To su zemlje na koje možemo da računamo i da se na njh oslonimo „, rekla je Brnabić.

| Izvor: FoNet, Tanjug

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja