e-bolovanje

Da li će uvođenje sistema e-bolovanje rešiti problem zloupotrebe bolovanja?

Doktor, foto: pexels.com / ilustracija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da zloupotrebe sa otvaranjem bolovanja na radnom mestu svima nanosi ogromnu štetu, a najviše ljudima koji žele da rade i poručila da će uvođenjem sistema e-bolovanja biti rešen taj problem, jer će postupak biti mnogo transparentniji.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da prokomentariše to što su neki strani investitori u Nišu prijavili da je bilo previše bolovanja radnika, nakon čega je Ministarstvo zdravlja naložilo inspekciju u zdravstvenim ustanovama gde je bilo najviše takvih bolovanja prijavljeno.

„Mislim da je to nešto čemu moramo stati na put, zato što je to izvrgavanje ruglu upravo onih radnika koji žele da rade i koji uzimaju bolovanje onda kada su bolesni. A u Nišu smo imali značajno veći prosek apsentizma nego u bilo kom drugom gradu ili opštini u Srbiji, pa zbog toga inspekcija“, izjavila je Brnabićeva.

U izjavi medijima nakon ceremonije polaganja kamena temeljca povodom početka radova na fazi 2 Naučno-tehnološkog parka u Nišu, Brnabićeva je navela da ne vidi da su takve inspekcije pritisak na radnike.

Smatra da je kada neko uzme bolovanje, a nije zaista bolestan, to neprimeren pritisak na sve one radnike koji imaju fizičke tegobe, probleme i koji jesu bolesni.

„Pod jedan, ako imate takav apsentizam, a u Nišu je zaista bio značajno veći nego u ostatku Srbije, onda ćete imati problem da će investitori krenuti da odlaze, tako da nećemo imati radna mesta. Pod dva, imaćete problem da novi investitori neće dolaziti. Tako da je to problem za sve ostale radnike, za sve ostale ljude, za mlade ljude u Nišu“, rekla je Brnabićeva.

Ona veruje da će se taj problem rešiti na sistematičniji način kada bude uvedeno e-bolovanje, tako da će uzimanje bolovanja biti mnogo transparentnije.

„Verujem da onda neće biti potreba za takve vanredne inspekcije, a verujem da će to zaista biti zaštita ljudima koji žele da rade, koji ozbiljno, odgovorno rade i investitorima koji žele da dođu i investiraju u Niš. Ali, takođe značiće i domaćim kompanijama koje onda mogu da računaju na to da će zaista samo bolesni ići na bolovanje, a da oni koji nisu bolesni, ako neće da rade, da daju otkaz, a ne da zloupotrebljavaju bolovanje“, poručila je Brnabićeva.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu

Do 35 godina starosti

Raspisan konkurs za prijem kandidata iz građanstva na kurs za podoficire