Sve učestaliji napadi na verske objekte SPC na Kosmetu

srpske svetinje foto niske novine mm

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije najoštrije je osudila noćašnju pljačku crkve Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu, iz koje je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela.

Srpske svetinje, foto: M.M.
Srpske svetinje, foto: M.M.

U saopštenju se navodi da je od početka ove godine do danas opljačkano i oskrnavljeno 11 pravoslavnih crkava i da ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu.

Na taj način privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj nije stalo do suživota i stabilizacije situacije na terenu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire u pokrajini i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije da konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista.

U poslednje vreme na Kosmetu su sve učestaliji napadi na verske objekte SPC jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan način da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini.

Država Srbija će nastaviti da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i nastaviće da radi na ekonomskom boljitku, ostanku i opstanku Srba na svojim vekovnim ognjištima, dodaje se u saopštenju.

Autor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji