ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ, БОГОРОДИЦА ЋЕ ЈЕ ИСПУНИТИ! Прослављамо највећи женски празник

Српска православна црква и њени верници 14. октобар славе и обележавају велики празник – Покров Пресвете Богородице

Покров Пресвете Богородице спада у женске празнике и верује се да ће Богородица женама услишити жељу коју су пожелеле на овај велики дан.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима – у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

Foto: Pixabay

Сматра се да и она и даље овај покров држи изнад нас и штити нас од зла.

Жене које нису рађале и немају децу, на овај велики дан пале свећу, моле се и посте.

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима. Позната је по помоћи појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама.

Догађај који црква празнује десио се 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (Философа). Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одећом покрива народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру, и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види „Царицу и госпођу, како се моли за сав свет“, што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима – у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

 

 

 

Извор: Стил

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: