Бесповратна средства за иновативна предузећа – Србија и Европска унија за иновације

Синергијски ефекат настао из партнерства Републике Србије и Европске уније даје кључни подстицај финансирању иновација у Србији и јачању веза између истраживачког и приватног сектора, закључено је на скупу у Научно-технолошком парку Београд.

Илустрација, застава ЕУ, фото: Пиксабај
Илустрација, застава ЕУ, фото: Пиксабај

Фонд за иновациону делатност Републике Србије објавио је данас нови јавни позив за доделу бесповратних средстава за развој иновација српских предузећа. Јавни позив вредан 9 милиона евра је део заједничког улагања Србије и ЕУ кроз пројекат „Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП“, чија укупна вредност износи 20 милиона евра.

Овом прликом, одржан је догађај „Србија и Европска унија за иновације“ у Научно-технолошком парку у Београду присутнима су се обратили представници Владе Србије, институција и дипломатског кора.

Застава Србије, фото: pixabay.com
Застава Србије, фото: pixabay.com

„Наука и иновације су кључне за конкурентност и развој. Само су наука и иновације током историје цивилизацију гурале напред. Због тога, Србија континуирано ради унапређивању система за науку и истраживање. Овај систем је такав да, с једне стране обезбеђује егзистенцијалну извесност за научнике, а с друге стране сама истраживања се финансирају посебно, путем два државна фонда (Фонда за иновациону делатност и Фонда за науку), кроз које настојимо да подржимо квалитетне пројекте који ће допринети развоју науке, али не ради развоје саме науке, већ ради њене практичне примене у свакодневном животу,“ истакао је први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Од 2001. године ЕУ је издвојила више од 250 милиона евра за пројекте који су имали за циљ побољшање и јачање разних сектора српске привреде, нарочито сектора малих и средњих предузећа, који представља изузетно значајан сектор у процесу развијања тржишне привреде Србије, као и доприносу процесу европских интеграција Србије. Укупно је 41 милион евра додељен само за финансирање иновација, науке и технологије.

Амбасадор Жиофре је нагласио указао на могућности за младе иноваторе у Србији: „Финансирали смо 137 пројеката у разним секторима и већ смо резервисали додатна средства тако да ће наша будућа издвајања скочити на импресивних 46,8 милиона евра за бесповратна средства за иноваторе у Србији. Ово лако може подразумевати још 100 одобрених грантова за иноваторе из Србије. Ово је важно јер доприноси трансформисању економије у дигиталну економију засновану на знању. Ово су важни фактори за квалитетна радна места и отварање нових радних места у Србији, што је опет важно за конкурентност националне економије и друштва“.

„Иновације, знање, образовање и умрежавање наших политика и наше научне заједнице у европски истраживачки простор су веома важни. Наука данас мора да буде примењена наука, она која има директу примену кроз комерцијализацију. Импресионирали су ме досадашњи развијени производи. Идемо у наставак пројекта, и надам се да ћемо имати изванредне пројекте као и до сада“, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„За 6 година рада кроз програме НТП Београд подржано је више од 120 компанија. Синергија коју имамо у заједници НТП Београд, кроз улагања Владе Републике Србије, Владе Швајцарске, а посебно огромних улагања Европске уније, учинила је да овај иновативни екосистем убрзано расте и чини нас поносним“, каже директорка НТП Београд Гордана Даниловић Грковић.

Четири фирме представиле су своје производе који су финансирани кроз Фонд на овом догађају.

– Београдски стартап Пирате Арт пружа приступачне естетске облоге за протезе;

– Београдска ИТ фирма Дигитал Минд развила је премијум платформу за онлајн изложбе и продају уметничких дела;

– Сунцокрет из Хајдукова производи органске, веганске, безглутенске крекере произведене по новој формули;

– Занус, млади и ентузијастичним тим инжењера из Ваљева који се бави роботиком и хардвером, развио је најсавременији роботски систем за емитовање за аутономне операције за видео продукцију.

Бесповратна средства намењена су предузећима за развој иновативних производа, услуга или технологија, а предлоге иновативних пројеката могу доставити путем портала Фонда до 15. марта 2022 до 15:00 часова. Европска унија је раније већ финансирала 137 пројеката у овој области кроз програме подршке Фонда за иновациону делатност.

У прилогу мејла налазе се фотографије са догађаја, а овде је линк ка (немонтираном) видео материјалу који мозете да преузмете.

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: