Doba vest

NIŠ, ADA, BOSILEGRAD I PEĆINCI NAJBOLJE LOKALNE SAMOUPRAVE U 2023. GODINI

Foto: MDULS, Ministarstvo

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović potpisao je danas u Pećincima ugovore o dodeli godišnjih nagrada za najbolje opštine i gradove u 2023. godini u primeni principa dobre uprave.

Nagrade su dodeljene u četiri kategorije dobrog upravljanja, a najbolje lokalne samouprave su Niš, Ada, Bosilegrad i Pećinci.

Martinović je tom prilikom podsetio na to da Ministarstvo već godinama unazad iz „Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave” nagrađuje i finansijski podstiče opštine i gradove koji su se istakli u domenu dobre uprave.

Na ovaj način, kako je rekao, resorno ministarstvo želi da motiviše lokalne samouprave da maksimalno predano primenjuju principe dobre uprave u svom radu i da se razvijaju u skladu sa zadatim standardima.

Prema njegovim rečima, nagradni fond za ovu godinu je osam miliona i 360 hiljada dinara, dok su pobednici u svakoj od četiri kategorije, odnosno oblasti dobre uprave, stekli pravo na novčanu nagradu koja iznosi dva miliona i 90 hiljada dinara.

Ministar je precizirao da će sredstva biti uložena za realizaciju aktivnosti, pribavljanje usluga i dobara u skladu sa predlogom dobitnika i da je u okviru ovogodišnjeg „Javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada” pristiglo ukupno 27 prijava, i to za sve četiri oblasti.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk istakao je da je ova inicijativa potvrda uspešne saradnje Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Švajcarske, koja je uspostavljena zarad pružanja podrške gradovima i opštinama da svoje funkcionisanje zasnivaju na načelima dobrog upravljanja.

Tarbuk je rekao da primena načela dobrog upravljanja na nivou lokalne samouprave predstavlja jedan od strateških prioriteta SKGO, a u skladu sa tim i jedan od ključnih ciljeva izuzetno značajnog projekta koji ova organizacija sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske – programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”.

Zahvaljujući ovom programu, Stalna konferencija gradova i opština će dodatno nagraditi pobednike vrednom kompjuterskom i kancelarijskom opremom, ukupne vrednosti od pet miliona dinara, ukazao je on.

Na svečanosti su govorili i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki, predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić.

Oni su izrazili zahvalnost na tome što je prepoznat kvalitet rada ovih lokalnih samouprava, a naročito su istakli dobru saradnju koju imaju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)