U Nišu dodeljene nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“

Foto: Srđan Spasić, Nađi Raula.

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ je uz podršku porodice Milić, Grada, Univerziteta u Nišu i partnera organizovala jubilarnu petu dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“.

Osim laureatima kojima su uručene nagrade u okviru zvaničnih kategorija, dodeljeno je i pet Plaketa mira.

Ovogodišnja dodela nagrada bila je posvećena miru i ljubavi.

„Ove godine je komisija imala težak zadatak da odabere najbolje među najboljima. Od preko 180 predloženih kandidata, komisija je donela odluku o nagrađivanju njih jedanaestoro, dok danas uručujemo i pet plaketa mira“ – ističe Jovan Milić, osnivač i utemeljivač Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“, on dodaje i koliko je ljudi nominovano kroz sve ove godine: „Za ovih 5 godina, imali smo preko 490 predloženih kandidata, a nagradili smo njih 56, što je broj na koji smo izuzetno ponosni. Tradicionalno, najveće interesovanje je za kategoriju nauka i obrazovanje.“

Magdalena Stanković, heroj nacije, dobitnica je nagrade u kategoriji humanitarnog radna i mirne borbe za ljudska prava.

„Velika mi je čast da sam dobitnica ove nagrade. Ova nagrada nije samo moja, već je nagrada svih onih koji su mi pomogli da moja sestra danas bude živa“ – izjavila je Magdalena, koja je za svega par meseci sakupila neophodnih 30.000 evra kako bi njena sestra nastavila sa lečenjem u inostranstvu.

Nišlije, Teodora Obradović i Milijan Bačević, dobitnici su nagrade u oblasti nauke i obrazovanja: „Najveću zahvalnost dugujem svojoj porodici, koja je bila uz mene od početka mog školovanja i koja me je uvek podržavala.

Moja poruka danas je da se svi vi bavite onim što volite, verujte u svoje snove, samo uz naporan rad i podršku, snovi se i ostvaruju“ – izjavila je Teodora Obradović, inače, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Među nagrađenima su i Hor Čačanske gimnazije, Sofija Rodić, mlada sportiskinja, Miroslav Milić sa Kosova i Metohije i Gordana Kovačević iz Vršca. Institucije godine su OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, Centar za promociju nauke i Narodno pozorište Niš.

Foto: Srđan Spasić, Nađi Raula.
Foto: Srđan Spasić, Nađi Raula.

Dobitnici Plakete mira su: Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije „Novak Đoković“, Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Marta Arsovska Tomovska, nekadašnja ministarka za IKT i javnu upravu u S. Makedoniji i sadašnja direktorka tima za digitalizaciju u kabinetu premijerke Srbije, Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ i Otac Predrag Popović.

Otac Predrag Popović naveo je da su sva priznanja i pohvale, koje dobijemo od voljenih vredne.

„Ono što je najvrednije je od koga dobijamo“.

Njega su za ovo priznanje nominovali mladi iz Niša.

Direktorka tima u Kabinetu premijerke Marta Arsovska Tomovska, rekla je da joj je čast što je jedna od dobitnica nagrade i dodala da joj ovo priznanje predstavlja podsticaj da još više napreduje u svojoj oblasti, a to su digitalne transformacije i osnaživanje pojedinaca u toj oblasti.

„Otvorenost, empatija i razumevanje su neverovatne moći, to je nešto što svakom čoveku može da pomogne, ne samo za međuljudske odnose, nego da napravi neverovatnu razliku između uspeha“, istakla je ona.

Ona je podsetila da su nam upravo naši prijateljski odnosi, naš trud i rad doneli i to da budemo domaćin Međunarodne izložbe EXPO 2027. Tamo su bili predstavnici 170 država koji su birali domaćina.

„Iako su bile moćnije zemlje od nas, oni su odabrali Srbiju, jer mi imamo mnogo prijatelja. To je veoma važno za naš imidž, ali kako u ekonomskom, tako i u kulturnom smislu“, rekla je ona. Ovu nagradu je, kako kaže, posvetila mladima kojima je poručila da budu otvoreni, da stvaraju prijateljstva i da dele svoja znanja.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija, koja se nije menjala od osnivanja.

Članovi su: Hadži Ivan Redi, čuveni arhitekta, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice i Marko Vučetić, ispred grupe „Mladi menjaju sve(t)“.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom