Srbija druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su otišli u Nemačku

Srbija je druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Nemačku. Broj odlazaka iz Srbije se u pandemiji smanjio, ali ukupan priliv u Nemačku je veći.

Ilustracija, doktor, foto: Piksabaj
Ilustracija, doktor, foto: Piksabaj

I za vreme pandemije Nemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike. To se ispostavilo nakon što je nemačka Vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba Levice, a navodi „Redakciona mreža Nemačke“.

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win“ nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara.

Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu pre toga iznosi 30 procenata.

Posle obavljanja svih formalnosti, u Nemačku su onda tokom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje – ukupno 453.

Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Nemačku došlo 2.813 stranaca. Najvažnija zemlja porekla tih stručnih radnika jesu Filipini. Iz te azijske ostrvske zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske nege.

Sledeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

Opozicija kritikuje ministra zdravlja

Levica je u Bundestagu žestoko kritikovala ministra zdravlja Jensa Špana jer je, prema rečima Pije Cimerman iz te opozicione stranke, nemačka Vlada odbila da preduzme i najmanji korak u pravcu solidarnog finansiranja ove oblasti medicine.

Time je, kako kaže Cimerman, Vlada takođe blokirala finansijske pretpostavke za bolje dohotke i za sve koji neguju starije osobe, a povećanje njihovih plata je odavno neophodno.

„Umesto toga, ona crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalifikovane radnike iz inostranstva, a tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi u suzbijanju pandemije“, kaže Pija Cimerman.

Nemačka Savezna agencija za rad na svom sajtu pokušava da opovrgne te tvrdnje. Tamo je napisano da se prilikom dovođenja radnika iz inostranstva orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije u oblasti regrutovanja medicinskog osoblja.

Na sajtu nemačke Savezne agencije za rad tvrdi se da se medicinsko osoblje dovodi samo iz takvih zemalja u kojima postoji višak medicinskog kadra.

Izvor: RTS, Dojčevele (DW)

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta