Podrška za preporuku!

Preporuka visokoškolskim ustanovama da preispitaju povećanje školarina

ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije je, uvažavajući autonomiju visokoškolskih ustanova zagarantovanu Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju, pozvalo ustanove koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.

Ministarstvo je uputilo ovu preporuku na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS), u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Ministarstvo pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće studente, kojim pokazuju brigu za njihov položaj i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama, odnosno smanjenju odustajanja od studija iz materijalnih razloga.

Vlada i resorno ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda.

Vlada je zato obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela, udruženja studenata i sindikata, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja, koje će osigurati finansijsku održivost visokoškolskih ustanova.

Ministarstvo podseća na to da se iz budžeta Republike Srbije opredeljuju sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuje kvote za upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

Pored toga, Ministarstvo obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a država će finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su BIO4 kampus, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu i drugo.

Ministarstvo će nastaviti da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajućih studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom