Partnerstvo

Đedović Handanović: Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska važna za gasifikaciju juga Srbije

Gasovod, ilustracija, pixabay.com

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je, obilazeći završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, da je ovaj gasovod posebno važan za gasifikaciju Pirota i drugih opština u Pirotskom okrugu, povećanje kapaciteta gasne mreže u Nišu i stvaranje boljih uslova za investitore.

„Radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti su završeni, a očekujemo da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad. Ova interkonekcija, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važna je pre svega za snabdevanje industrije i toplana. U planu je gasifikacija kompanije „Tigar Tajers“, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. Mogućnost priključenja na gasnu mrežu važna je i za dovođenje novih investitora, pored toga što se stvaraju bolji uslovi za poslovanje postojećim“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da će gasne merno-regulacione stanice koje su deo gasne interkonekcije omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i, u perspektivi, prebacivanje na gas većeg broj potrošača od naredne godine.

„Gas je sa stanovišta uticaja na životnu sredinu daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, što će mnogo značiti i za zaštitu životne sredine“, rekla je Đedović Handanović.

Prošle sedmice ministarka je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, a istom prilikom potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, kojim su osigurane isporuke gasom iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt