Dobra vest!

Brza pruga Niš–Skoplje unaprediće odnose Srbije i Severne Makedonije

Ilustracija, pruga, foto: pixabay.com / arhiva

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski prisustvovali su danas potpisivanju Memoranduma o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi između resornih ministarstava dveju zemalja.

Memorandum, koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, predviđa realizaciju projekta izgradnje brze pruge od Niša do Skoplja, za koji će dve zemlje zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije.

Brnabić je ocenila da potpisani memorandum i juče otvoreni sajam „Vinska vizija Otvoreni Balkan” doprinose unapređenju odnosa naših prijateljskih zemalja.

Dve zemlje su, potpisivanjem ovog memoranduma, trasirale put za budući razvoj i povezivanje dva prijateljska naroda, rekla je premijerka, ukazavši na to da je železnička infrastruktura prioritetna, budući da je železnički saobraćaj u ovom trenutku za Evropu, ali i čitav svet, najvažniji vid transporta jer je ekološki najprihvatljiviji i najefikasniji.

Ona je podvukla da je Srbija posvećena izgradnji i unapređenju železničke infrastrukture, u koju su, kako je podsetila, uložena značajna sredstva.

Završili smo, kako je dodala, brzu prugu između Beograda i Novog Sada. Do 2024. godine završavamo i deonicu između Novog Sada i Subotice i imaćemo završenu deonicu od Beograda i mađarske granice.

Očekujemo da do kraja 2025. godine i mađarska strana završi svoju deonicu između Budimpešte i granice sa Srbijom, istakla je predsednica Vlade.

Nastavljamo da ulažemo i u železnički Koridor 10 modernizacijom pruge između Beograda i Niša, rekla je Brnabić, napomenuvši da je poslednjih nekoliko meseci razgovarano o deonici do Skoplja, za koju je danas potpisan Memorandum o saradnji, a da će u narednom periodu biti formirana zajednička radna grupa i definisan jasan akcioni plan.

Prema njenim rečima, nakon toga, nastavićemo da investiramo u železnički Koridor 10 do Skoplja, ali i da razgovaramo sa partnerima iz Grčke za prugu do Soluna i do Atine, što je za Srbiju od izuzetne važnosti.

Ukoliko ovo uspemo da uradimo na brz i efikasan način, imaćemo ogromne benefite i za privlačenje dodatnih stranih direktnih investicija i u Srbiju i u Severnu Makedoniju, ali i direktno dobar uticaj na BDP, objasnila je premijerka.

Ona je napomenula da su Srbija i Severna Makedonija tokom protekle godine zabeležile rekordnu robnu razmenu, koja je dostigla milijardu i četiristo osamdeset miliona evra.

Robna razmena je za 28 odsto viša nego 2021. godine. Ako pogledamo period u poslednjih deset godina, razmena između dve zemlje povećana je za 2,4 puta – sa 608 miliona na 1,48 milijardi evra, robni izvoz je porastao 2,6 puta, a uvoz 2,2 puta, ukazala je predsednica Vlade.

Brnabić je ovom prilikom pozvala predsednika Vlade Severne Makedonije da već od sutra zajedno sa Srbijom krene u promociju Severne Makedonije u okviru specijalizovane svetske izložbe EKSPO, koja će se održati u Beogradu 2027. godine.

Kovačevski je rekao da Memorandum o saradnji znači izgradnju pruge visokih performansi koja će povezati Beograd i Skoplje, preko Niša.

Krajnji cilj je da se povežu Atina, Solun, Skoplje, Niš, Beograd, Ljubljana i Salcburg, sa krakom za Budimpeštu, naglasio je on, objasnivši da će deonica Skoplje–Niš–Beograd na teritoriji Severne Makedonije u prvoj fazi biti dugačka 50 kilometara.

On je ukazao na to da je namera da na Koridoru 10 bude izgrađena kompletno nova brza pruga koja će ići od Skoplja do Soluna i potom od Skoplja do Pireja i Atine, a komercijalna brzina ove pruge će biti najmanje 160 kilometara na čas.

Premijer Severne Makedonije je podsetio na to da su, zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan”, ostvarene brojne koristi, poput sinhronizacije i priznavanja odgovarajućih sertifikata, što je dovelo do povećavanja konkurentnosti regiona.

Kovačevski je dodao da se to vidi i kroz primer izvoza vina, gde je, prema poslednjim podacima, Severna Makedonija po tome prva zemlja u regionu.

On je zahvalio premijerki Brnabić na tome što počinju zajedničke pripreme za prezentaciju Severne Makedonije na svetskoj izložbi „EKSPO 2027” u Beogradu.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom