Računi manji za 1.000 dinara!

Pravo na umanjenje računa za struju do sada ostvarilo 87.000 penzionera

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u prvoj nedelji nakon izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu približno 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa za 1.000 dinara za električnu energiju, koje će važiti tokom grejne sezone.

Đedović Handanović je objasnila da su penzioneri koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobili po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine.

Ona je dodala da očekuje da će njihov broj rasti u narednim danima i ujedno naglasila da je jedini uslov da se brojilo vodi na njihovo ime.

Prema njenim rečima, pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo je status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50, odnosno 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

Za samo nedelju dana praktično smo udvostručili taj broj. I tu nije kraj, jer domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarili pravo na značajnu olakšicu, istakla je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila na to da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom energije građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.

Država je, kako je napomenula, prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će građani u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune.

Ukoliko smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima od 20 do 40 odsto. Takođe, mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energiju u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija. Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju, ponovila je ona.

Ministarka je, govoreći o stanju u EPS-u, istakla da je cilj da stabilizujemo i modernizujemo ovu kompaniju, da imamo bolje upravljanje, da povećamo efikasnost i poboljšamo rezultate.

Novi nadzorni odbor uspostavljen je sa domaćim i stranim ekspertima i predstavnikom zaposlenih, konkurs za novog generalnog direktora je u toku i EPS izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima na vreme, predočila je ona.

Uprkos tome, pred nama je još mnogo posla. Naime, neophodan je dobar plan restrukturiranja i transformacije i da se on sprovede, što ne znači privatizaciju, već bolje upravljanje, objasnila je ministarka.

Akumulacije i deponije su pune, a remonti završeni, dosta kapitalnih projekata se privodi kraju. Ono gde EPS mora biti efikasniji jeste proizvodnja uglja, ali to zavisi od dosta faktora, poručila je Đedović Handanović.

Ministarka je najavila da se u sredu ili četvrtak očekuje finalizovan izveštaj Republičke rudarske inspekcije o tragediji u rudniku Lubnica kod Zaječara i da je JP PEU „Resavica” donelo odluku o hitnoj vanrednoj kontroli mera i procedura zaštite i bezbednosti u svim rudnicima.

Ona je podsetila na to i da su radnicima JP PEU „Resavica” početkom godine uvećana primanja za 12,5 odsto, kao i da je država povećala subvencije za to preduzeće za 17 odsto za ovu godinu, uz napomenu da će nastaviti da zahteva podizanje mera bezbednosti na radu u svim rudnicima.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom