EU za tebe!

Sve je lako kad znaš kako – unapređenje digitalnih veština za starije

Sve je lako kad znaš kako, flajer, foto: EUINFO MREŽA

Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju za podizanje svesti na temu unapređenja digitalnih veština starijih građana Srbije, sa ciljem da ovladaju osnovnim znanjima koja će im olakšati komunikaciju i korišćenje digitalnih usluga, komunikacija i ostalih digitalnih resursa.

U doba brzog tehnološkog napretka, stariji sugrađani neretko se suočavaju sa brojnim izazovima u procesu prilagođavanja novim tehnologijama, a samim tim i teže uklapaju u društvene tokove. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije iz 2022. godine, 32,4% populacije starije od 65 godina koristilo je računar u poslednjih 12 meseci, a  44,5%  koristilo je internet u prethodnih godinu dana (u poređenju sa 69,71% u EU). Kao posledica digitalnog jaza, ovaj deo populacije ostaje uskraćen da u potpunosti iskoristi dobrobiti digitalnih usluga, ali i mogućnosti komunikacije i integrisanosti sa porodicom i prijateljima.

Upravo zato, kampanjom pod sloganom „Sve je lako kad znaš kako“, koja počinje danas, Delegacija Evropske unije u Srbiji apeluje na javnost i mlađe generacije da pomognu starijim osobama da prevaziđu digitalne izazove, a istovremeno poziva starije sugrađane da se prijave za besplatne obuke za digitalne veštine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i nekoliko drugih gradova Srbije, koje će se sprovoditi od februara do juna 2024. godine.

„U EU sledimo univerzalni princip da nikog ne ostavljamo za sobom i stoga nastojimo da radimo na uključivanju svih delova zajednica koji se suočavaju sa bilo kakvim izazovima. Stariji građani su često isključeni u svojim društvima, u nemogućnosti da drže korak sa tehnologijom koja se razvija te se moramo pobrinuti da ne zaostaju za njom. Naša je dužnost kao društva, ali i njihove dece, unuka i sugrađana, da im uzvratimo znanje i pažnju sa kojima su nas odgajali“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i dodao da Evropska komisija prati niz inicijativa u ovom pravcu, između ostalog i preko Agencije EU za osnovna prava.

Sve informacije o terminima obuka dostupne su pozivom EU Info centra na broj 011 4045400 radnim danima od 10 do 16 časova.

Sve je lako kad znaš kako!

Zato pomozimo starijima da savladaju digitalni svet

O kampanji:

Kampanju pod sloganom „Sve je lako kad znaš kako“ pokrenula je Delegacija Evropske unije u Srbiji i trajaće od 22. januara do 19. februara. Kampanju čine dve paralelne aktivnosti – podizanja svesti javnosti (uključujući kroz TV spotove i bilborde) i organizacija edukativnih radionica, namenjenih starijim sugrađanima. Radionice će se održavati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i nekoliko drugih gradova širom Srbije, od februara do juna 2024. godine.

Dodatne informacije:

Agencija Evropske unije za ljudska prava: https://fra.europa.eu/nl/news/2023/ensuring-access-public-services-older-people-digital-societies

Komisija Evropske unije (Shaping Europe’s digital future): https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/mobile-age-making-digital-public-services-accessible-older-people

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom