Protivvazdušna odbrana!

Vučević: Razgovaramo o kupovini novog naoružanja od Kine

Naoružanje, ilustracija, pixabay.com

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da će srpska delegacija koja boravi u poseti Kini za par sati imati sastanak sa kineskim vojnim vrhom u Pekingu da bi videla šta je to još od naoružanja što Srbija može da kupi od te zemlje.

U izjavi za televiziju Pink, Vučević je rekao da je Srbija najviše zainteresovana za naoružanje u segmentu protvivazdušne odbrane i bezposadnih letelica.

„Već sutra, a danas po kineskom vremenu, imamo sastanak sa potpredsednikom Centralne vojne komisije. To je nešto iznad Ministarstva odbrane, mešavina Ministarstva odbrane i Komunističke partije Kine. Dovoljno je reći da je njen predsednik sam Si Đinping, a ja se za nekoliko sati sastajem sa generalom koji je iz vojne komponente“, rekao je Vučević.

Dodao je da će razgovarati o onome što je Srbija ranije kupila, a očekuje da bude isporučeno.

„Razgovaraćemo i o novim poslovima u segmentu protvivazdušne odbrane, bezposadnih letelica, sve ono je potrebno da bi Srbija bila bezbednija i sigurnija za sve njene građane“, istakao je ministar.

Rekao je da se stvari dodatno komplikuju na svetskom tržištu naoružanja od feburara prošle godine i rata u Ukrajini.

„Sve je dobilo na ubrzanju i novu dimenziju. Imali smo u nekoliko navrata sukob u Nagorno Karabahu, podizanje tenzija oko Tajvana i sada ovo u Izraelu i Palestini. U momentu kada je izbio sukob u Izraelu, Srbija je dobila zahteve za dodatnu kupovinu naoružanja naše namenske industirije od šest zemalja. To vam pokazuje kolika je trka da države nabave sve ono što im je neophodno za njihovu bezbednost, ali i da bi pomagala neke druge države“, rekao je Vučević.

Istakao je da Srbija mora da vodi računa o sopstvenoj bezbednosti i potrebama svoje vojske, i da se tek onda, kada se te stvari podmire, može pričati o daljem izvozu.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom