Субвенције за запошљавање, прва плата за 10.000 младих

Пројекат „Моја прва плата“, као вид помоћи државе за запошљавање, почиње 15. августа, захваљујући којем ће 10.000 младих који су тек завршили средње школе и факултете на први посао бити распоређени до краја октобра.

Динар, илустрација, фото: Нишке новине
Динар, илустрација, фото: Нишке новине

За ове намене издвојено је две милијарде динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Држава ће привредницима давати 20.000 динара за запосленог са средњом школом, односно 24.000 за оне са факултетима, а остатак плате ће давати послодавци.

„Јавни позив ће бити расписан 15. августа, до 15. септембра ће послодавци моћи да се пријаве, а до краја месеца и заинтересовани за посао. Коначну листу практиканата и фирми објавићемо од 1. до 8. октобра, а од 9. до 15. ће трајати потписивање уговора“, објаснио је Мали за „Новости“.

Како је навео „најтеже је наћи први посао“, па држава овим потезом жели да им олакша запослење и стицање праксе.

„Када заврше праксу од девет месеци, вероватно ће доста њих остати код послодаваца. А, ако треба да иду на друга места, свакако ће им бити лакше са праксом коју су стекли“, наводи Мали.

Мали каже да ће вероватно бити другог и трећег круга запошљавања.

„Поента да је држава створи амбијент да сви који желе да раде добију шансу. Идемо ка даљем снижавању стопе незапослености. У 2013. сваки четврти човек није имао посао, а сада је незапосленост свега 9,7 одсто“, рекао је Мали.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: