Ekonomija

Prosečna neto zarada u junu 83.781 dinar

Prosečna neto zarada, foto: pixabay.com

Republički zavod za statistiku objavio je danas najnovije podatke o prosečnim zaradama u Srbiji za jul 2023. godine, pružajući pozitivne ekonomske vesti. Prema ovim podacima, prosečna bruto zarada za jul iznosila je 115.664 dinara, dok je prosečna neto zarada, nakon odbitka poreza i doprinosa, iznosila 83.781 dinar.

Ovi podaci ukazuju na kontinuirani rast zarada u zemlji, sa nominalnim povećanjem od značajnih 15,3 odsto u periodu od januara do jula 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Realni rast zarada, koji uzima u obzir inflaciju, iznosio je 0,3 odsto u istom periodu.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za jul 2023. godine nominalno su porasle za impresivnih 14,6 odsto, a realno za 1,9 odsto. Ovi rezultati svedoče o kontinuiranom ekonomskom rastu i poboljšanju uslova života zaposlenih u Srbiji.

Važno je napomenuti da je medijalna neto zarada za jul 2023. godine iznosila 64.734 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Ovaj podatak pruža uvid u distribuciju zarada u zemlji.

Ovi pozitivni trendovi u zaradama mogu doprineti povećanju ekonomske sigurnosti i boljem standardu života građana Srbije.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom