Novi investitori iz Austrije zainteresovani da ulažu u Srbiji

Izvor: freepik.com, autor: slon.pics

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Beču sa predstavnicima Austrijsko-srpskog privrednog foruma i pozvao ih da dođu i ulažu u našu zemlju.

Izvor: freepik.com, autor: slon.pics
Izvor: freepik.com, autor: slon.pics

Selaković je privrednike upoznao sa rezultatima ekonomske i fiskalne konsolidacije u Srbiji, kao i sa investicionom klimom.

Osvrnuvši se i na situaciju tokom pandemije koronavirusa, on je podvukao da su glavni zadaci tokom poslednjih 18 meseci bili očuvanje javnog zdravlja i ekonomije.

Ministar je upoznao prisutne i sa brojnim merama pomoći koje je Vlada donela kako bi se u ovim teškim trenucima sačuvala srpska ekonomija i privreda.

Tokom 2020. godine, Srbija je imala rast od minus 0,5 odsto i bili smo najbolji u Evropi, a tokom prvih 6 meseci ove godine beležimo rast od 8 odsto, rekao je Selaković.

On je posebno govorio o tome da je Srbija obezbedila četiri vakcine protiv koronavirusa za svoje građane, napomenuvši da je do sada imunizovano 50 odsto punoletnog stanovništva.

Srbija je, kako je istakao, pokazala solidarnost i donirala više od 240.000 vakcina komšijama, a pozvali smo i građane BiH i Severne Makedonije da dođu i besplatno se vakcinišu u Srbiji.

Govoreći o saradnji Srbije i Austrije, Selaković je izrazio posebno zadovoljstvo podatkom da je Austrija drugi najveći investitor u srpsku ekonomiju, da je u poslednjih 10 godina investirala više od dve i po milujarde evra, kao i da u Srbiji posluju 733 austrijske kompanije koje zapošljavaju 22.000 ljudi.

Ministar se osvrnuo i na razgovor sa austrijskom ministarkom za digitalizaciju i privredu, kojem su prisustvovali i predstavnici četiri austrijske kompanije koje posluju u Srbiji i rekao da je dobio informacije o novim kompanijama koje su spremne da dođu u našu zemlju.

On je ukazao na značaj toga što je Srbija prva u regionu uvela informatiku kao obavezni predmet osnovcima kao i na činjenicu da smo ove godine imali prvu generaciju od 67.000 učenika na maloj maturi koji su prošli kroz sistem takvog obrazovanja.

Srbija se u biznis-krugovima, kako je istakao, doživljava kao zemlja poljoprivrede što i jeste, ali je sada i IT industrija u Srbiji veoma jaka i zauzima vrlo važno mesto.

Selaković je obraćanje završio ocenom da je saradnja Srbije i Austrije veoma dobra, da ima tendenciju daljeg rasta, pozvavši sve prisutne da dođu u Beograd i Srbiju.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom