Za drugi ciklus programa „Moja prva plata“ 2,2 milijarde dinara

ana brnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pozvala je danas privatne kompanije i poslodavce u Srbiji da se prijave za drugi ciklus programa „Moja prva plata“, za koji je Vlada izdvojila 2,2 milijarde dinara.

Ana Brnabić, foto: TV Pink
Ana Brnabić, foto: TV Pink

Brnabić je u Arilju, gde je prisustvovala promociji drugog ciklusa programa „Moja prva plata” u porodičnoj kompaniji ”Bogutovo“, koja je u prvom ciklusu tog programa angažovala devetoro mladih, objasnila da je cilj programa da 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem stekne prvo radno iskustvo.

Svaka uspešna zemlja zasniva se na ovakvim porodičnim kompanijama. Radili su, borili se i prošli kroz teška vremena, a danas imaju 128 zaposlenih, navela je ona i iskazala zahvalnost vlasnicima kompanije što učestvuju u programu „Moja prva plata“.

Premijerka je istakla da je suština programa, u koji je u prvom ciklusu uloženo 1,6 milijardi dinara, da se mladima omogući da steknu svoje prvo radno iskustvo, a privredi pomogne da nađe nove kadrove, snagu i energiju.

Prema njenim rečima, ideja je bila da u izuzetno teškoj prošloj godini, kada smo se borili protiv koronavirusa i kada je privreda mnogo trpela, pomognemo privredi i prebrodimo krizu tako da, dok se u svim zemljama nezaposlenost povećava, u Srbiji neto zaposlenost raste.

Brnabić je najavila da će u drugom ciklusu programa, mesečna nadoknada koju daje država za mlade sa završenom srednjom školom biti 22.000 dinara, a za one sa fakultetom 26.000 dinara.

Postoji prostor da kompanije u kojima stiču iskustvo povećaju mesečnu naknadu, ali to nije najvažnije, već to da stiču iskustvo i da ostanu na tim poslovima, podvukla je ona.

Premijerka je podsetila na to da je u prvom ciklusu programa učestvovalo 8.453 mladih, od čega su 60 odsto devojke, koji su sticali radno iskustvo u 5.177 privatnih kompanija.

Nadam se da će drugi ciklus biti još uspešniji, jer ankete pokazuju veliko zadovoljstvo mladih, a više od 90 odsto bi preporučilo ovaj program vršnjacima, dok približno 85 odsto kompanija želi da ih zadrži na poslu, navela je Brnabić.

Poziv privatnim kompanijama i privrednicima da se prijave za drugi ciklus progama otvoren je 20. avgusta i traje do 20. septembra, dok će mladi moći da se prijave od 1. do 31.oktobra.

U Arilju je u prvom ciklusu programa radno angažovano 35 mladih, a u celom Zlatiborskom okrugu ukupno 322 mladih.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja