Srbija - Ekonomija

Prosečna niška plata niža od republičkog proseka za 3.600 dinara

Dinari, ilustracija, foto: Niške novine

Prema nedavnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata zaposlenih u Nišu u avgustu iznosila je 82.483 dinara, što je za 3.629 dinara manje od prosečne neto plate na nivou cele Srbije.

U poređenju sa prosečnim primanjima u drugim gradovima, Niš je zabeležio znatno niže prosečne plate. Na primer, prosečna avgustovska zarada u Novom Sadu iznosila je 100.710 dinara, dok je u Beogradu dostigla 108.985 dinara.

Iako Niš beleži niže plate, ovi podaci takođe otkrivaju regionalne razlike u zaradama unutar samog grada Beograda. Naime, najviše plate zabeležene su u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar, dok su najniže zarade imali zaposleni u Preševu i Bojniku.

Takođe, vredno je napomenuti da su prosečne plate na jugu Srbije, južno od Beograda i Vojvodine, bile najveće u Boru (100.855 dinara) i niškoj opštini Medijana (94.079 dinara).

U poređenju sa avgustom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za avgust ove godine nominalno su veće za 14,4 odsto, dok su realno porasle za 2,6 odsto.

Medijalna neto zarada za avgust ove godine iznosila je 66.401 dinar, što ukazuje da je polovina zaposlenih zarađivala do ovog iznosa.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama