Kralj romske muzike

Poznate Nišlije: Šaban Bajramović

Šaban Bajramović, rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine i živeo do 8. juna 2008. godine.

Bio je pevač srpske i romske muzike, odnosno pevač džez muzike. Bio je poznat kao „Kralj romske muzike“.

foto: Skrinšot, Jutjub kanal Južni vetar, preuzeto sa Jutjuba

Šaban je po narodnosti bio Rom poreklom iz Niša. Iako naziv Ciganin ponekad nosi pejorativan smisao, Bajramović je o sebi rado govorio kao o Ciganinu. „Kakav Rom, ja sam Srbin, srpski Ciganin“, rekao je jednom prilikom za svoju narodnost.

Šaban je, u devetnaestoj godini, zbog ljubavi pobegao iz vojske, pa je kao dezerter osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku.

Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke. Iako, u javnosti prihvaćen kao dobar čovek, neki ocenjuju da je bio bolji drug nego otac i suprug.

Snimio je 20 albuma i oko 50 singlova, napisao i komponovao više od 700 pesama. O kvalitetu njegovih pesama govori činjenica da je njegovo izvođenje pesme „Đelem, đelem“ izabrano za himnu svih Roma sveta.

Pevanjem je počeo da se bavi za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Po povratku u Niš pevao je u kulturno-umetničkom društvu koje je nosilo ime po jedinom romskom narodnom heroju.

Preminuo je u 73. godini života u niškom Kliničkom centru od posledica infarkta. Sahranjen je na Niškom novom groblju. Sahrani su pored mnogobrojnih Nišlija prisustvovali Boris Tadić tadašnji Predsednik Republike Srbije, Rasim Ljajić ministar rada i socijalne politike Republike Srbije, Zoran Živković bivši premijer Republike Srbije, Goran Paskaljević filmski režiser i pevač Željko Samardžić.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta