Napokon korisna debata

Vojvodina tanka s lekarima, najveće plate u Beogradu

Napokon Korisna Debata ,,Diplome bez granica – ko će da nas leči?’’ o odlasku medicinskog kadra iz Srbije u inostranstvo privukla je veliki broj zainteresovanih, zdravstvenih radnika i studenata Medicinskog fakulteta koji su ovom prilikom izrazili bojazan za svoju profesionalnu perspektivu u zemlji.

NKD, foto: NKD zvanični sajt
NKD, foto: NKD zvanični sajt, foto: Saša Stojiljković

Na tribini održanoj u Nišu govorili su državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić, direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović i doktor Dečije interne klinike KC Niš prof. dr Saša Živić.

Iako se u javnosti sve češće govori o egzodusu zdravstvenog kadra iz Srbije, na tribini je konstatovano da zvaničnih podataka o tome koliko lekara i tehničara svoje uhlebljenje nađe u stranim zemljama – nema.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Ferenc Vicko je rekao da ,,na nivou Srbije nema velikih pomeranja u smislu nedostatka lekara i sestara. Najmanje zaposlenih u ovom sektoru je, gledano po regionima, na severu Bačke i u Sremu, dok je najviše ovde, u niškom regionu’’.

Ono što se, takođe, razlikuje po Srbiji jesu i dohoci zdravstvenih radnika. ,,Postoje velike razlike u platama između Beograda i Novog Sada, pretpostavljam, Niša, Kragujevca”, kazao je državni sekretar.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić je, govoreći o stanju u domaćem zdravstvu, podsetio na tragediju kada je na Vlasini stradala dvogodišnja devojčica jer nije pravovremeno intervenisano zbog manjka lekara. ,,Zdravstvo nam je ovakvo jer politika bira direktore iako budžet pune građani Srbije”, ocenio je dr Panić.

Podaci Lekarske komore Srbije pokazuju da godišnje 700-900 lekara zatraži sertifikat radi odlaska u inostranstvo. To obuhvata i one koji odu da rade na duže, ali i one koji otputuju kako bi, primera radi, održali predavanja pa se vratili nazad u Srbiju redovnom poslu.

Ne bi li to predupredio, direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović najavio je: ,,više neću dati nikome plaćeno odsustvo, a kada se na nekoj klinici javi potreba za kadrom, poslaću upit Ministarstvu zdravlja’’. Njegov kolega sa Dečije interne klinike prof. dr Saša Živić nije optimista po pitanju veće zapošljivosti lekara u Srbiji. ,,Trenutno je na birou više od 3000 nezaposlenih, a Klinički centar Srbije raspisao je konkurs za tek 17 lekara’’ i dodao da ni u Nišu situacija nije bolja jer je, primera radi, ,,čak 37,5% pedijatara starije od 55 godina’’.

Tokom Napokon Korisne Debate, prisutni su na video zidu mogli da pročitaju ispovesti lekara i tehničara koji svoj posao obavljaju u inostranstvu.

Napokon Korisne Debate organizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) širom Srbije sa ciljem da se nađu konkretna rešenja za goruće probleme u lokalnim sredinama. Do sada su Napokon Korisne Debate održane u Paraćinu, Leskovcu i Bujanovcu.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja