Sve znamenitosti Krfa koje morate obići tokom letovanja

Ostrvo Krf pripada Grčkoj, ali je nesumnjivo ostavilo neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, s obzirom da je bilo utočište našem narodu, vojsci i zvaničnicima nakon početka Prvog svetskog rata i povlačenja preko Albanije.

Autor: pixabay.com
Autor: pixabay.com

Samim tim, na Krfu se nalazi veliki broj znamenitosti koje dovodimo u vezu sa tim događajem i našim narodom, pa stoga smatramo da je vredno detaljnije se upoznati sa ovim spomenicima istorije.

Ostrvo Krf je zbog kulturno-istorijskih spomenika, svojih prirodnih lepota, plaža i prozirno plavog mora jedna od omiljenih destinacija turista širom Evrope. Samim tim, Krf 2022. godine pretenduje da bude prava hit destinacija.

U nastavku teksta ukazali smo na znamenitosti, koje definitivno morate obići prilikom letovanja na Krfu.

Plava grobnica i ostrvo Vido 

Plava grobnica i Ostrvo Vido sami po sebi nisu preterano atraktivna turistička destinacija, koliko predstavljaju podsetnik na nesvakidašnje herojstvo srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. 

Nakon čuvene “Albanske golgote” i povlačenja vojske i naroda na ostrvo Krf, među našim ljudima je bilo mnogo iznemoglih i bolesnih kojima je trebao brz oporavak, međutim mnogi od njih nisu uspeli da ostanu među živima tokom narednih meseci.

Mauzolej na ostrvu Vido u čast palim borcima izgrađen je 1938. godine, obnovljen je 90-ih godina kada je postavljena staza za pešake sa kandelabrima, koja se u večernjim časovima vidi iz luke i glavnog grada Krfa. U Mauzoleju se nalaze kosti 1.232 vojnika poginulih tokom Prvog velikog rata.

Godine 1923. izrađen je prvi spomenik palim borcima, takozvani Kameni krst u narodu pozantiji kao “Plava grobnica”, s obzirom da su se u njegovoj blizni spuštala tela preminulih vojnika sa francuskog sanitetskog broda “Sveti Franja Asiški”, nakon što je ponestalo mesta u grobnicama.

Godišnje ostrvo Vido i Plavu grobnicu obiđe preko 15.000 turista iz Srbije svakodnevnim organizovanim posetama, tako čuvajući od zaborava herojstvo naših predaka.

Srpska kuća kao čuvar tradicije tokom izgnanstva srpskog naroda

Srpska kuća kao i ostvro Vido ima veliki značaj kao podsetnik na sve ono što je srpski narod prošao i kao takva je definitivno jedan od čuvara naše istorije i tradicije za celokupan period sa početka 20. veka.

Nalazi se nedaleko od trga Spijanida i otvorena je za posete svakog dana od 10 do 14 časova, osim nedeljom. U Sprskoj kući se nalaze izložene uniforme, oružje, fotografije, ordenje i drugi eksponati iz rata.

Iako danas predstavlja muzej, Srpska kuća je tokom boravka Srba na Krfu bila centar svih institucija u tom trenutku.

Ovde je boravio kralj, vlada je vodila sve svakdonevne državničke poslove, deca su nastavila sa školovanjem, dok su se vojnici oporavljali i pripremali za juriš i proboj Solunskog fronta.

Autor: pixabay.com
Autor: pixabay.com

Glavni grad Krf i čuvena četvrt Listion

Ukoliko planirate da letujete u nekom od mirnijih mesta na ostrvu Krf, definitivno morate posetiti istoimeni glavni grad i uživati u arhitekturi starog grada, prošetati i popiti kafu na jednom od prelepih trgova.

Listion je deo grada smešten u samom centru i predstavlja centralno mesto okupljanja tokom večernjih časova i velikih fesitvala, ali i istorijski značajno mesto.

Baš u ovom delu grada se tokom Uskršnjih praznika održava velika manifestacija i proslava na Veliku subotu, kada se odigrava ceremonija bacanja vrčeva sa obližnjih zgrada i to nakon iznošenja moštiju Sv.Spiridona.

U čuvenom Listionu se nalazi zgrada San Đakomo, odnosno sedište Skupštine grada Krfa, sagrađena još od strane Mletaka tokom 17. veka. Naša preporuka je da izdvojite jedno čitavo popodne i veče, kako bi na miru obišli sve čuvene lokalitete i uživali u živahnoj atmosferi grada kako dolikuje.

Stara ili Nova venecijanska tvrđava?

Za koju god od dve tvrđave da se odlučite tokom posete nećete pogrešiti, s obzirom da su obe jednako lepe i kriju značajnu istorijsku podlogu.

Ukoliko imate vremena i ceo dan se nalazite u glavnom gradu Krfa, savetujemo vam da napravite jednu lepu pešačku turu i obiđete obe znamenitosti, s obzirom na malu razdaljinu između njih.

Stara tvđava je izgrađena još u 10. veku od strane Vizantijaca i služila je kao utočište bolesnima i odbrambeni štit od neprijatelja. Glavni trg Esplanda je povezan mostom sa tvrđavom, dok se sa južne strane nalazi crkva Svetog Đorđa izgrađena još 1840. godine od strane Engleza.

Danas se ovde organizuju festivali, koncerti i druga kulturna dešavanja, dok je Stara tvrđava otvorena za posetioce svakodnevno.

Nova tvrđava je kako i samo ime kaže novijeg datuma gradnje i to od 1570. godine, kada se intenzivno radilo na utvrđivanju celog grada. Danas se ovde nalazi zgrada Ratne mornarice i Nova tvrđava zaista izgleda lepo i očuvano, te spremno dočekuje svoje posetioce.

Predstavili smo samo neke od mnogih znamenitosti ostrva Krfa i trudili da izdvojimo one najatraktivnije, kao i one značajne za našu istoriju. Pored kvalitetnog provoda do ranih jutarnjih časova, prelepih plaža i mnogih turističkih atrakcija, savetujemo da tokom letovanja odvojite par dana i obiđete pomenute istorijske spomenike. Verujte nam na reč, vredeće uloženog vremena i novca!

Piše: Sandra Stanojković

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji