Otvorio ga predsednik Vučić

Otvoren Međunarodni sajam turizma u Beogradu

Sajam turizma, Beograd, govor predsednika Vučića, foto: Niške novine, V.M.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je naša zemlja u 2023. godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, i to od 79 odsto.

Vučić je na otvaranju 45. međunarodnog sajma turizma u Beogradu istakao da ovo pokazuje barometar Svetske turističke organizacije, dodavši da je devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više u poređenju sa 2019. godinom.

On je naveo da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina.

Takođe, kako je dodao, Srbija je 2023. godine povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Prema njegovim rečima, iako je tek početak godine, evidentiran je rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, dok je broj noćenja za čak 19 odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Predsednik je naglasio da je dosta toga urađeno i napravljeno, ali da to nije dovoljno, i poručio da će Beograd biti nosilac razvoja zemlje zahvaljujući izložbi EKSPO 2027, ali da će se razvijati i sve ostale destinacije – od banja, planinskih centara, do novih vinskih tura i destinacija.

Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji, svakako barem u nivou zemalja naše veličine i ekonomske snage, objasnio je on.

Moraćemo da osnažimo našu ponudu i u sferi kulture, naveo je Vučić i dodao da se to osnaživanje ne odnosi samo na Beograd, već i na Lebane, Caričin grad, Kablar, Zaječar, Kostolac, Niš, puteve rimskih imperatora i drugo.

On je precizirao da je na ovogodišnjem sajmu prisutno približno 400 izlagača iz 27 zemalja, dok je država partner Grčka omiljena destinacija za srpske turiste.

Međunarodni sajam turizma otvoren je u prisustvu ministarke turizma Grčke Olge Kefalogiani, ministra turizma i omladine Huseina Memića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, ministarke pravde Maje Popović, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković, ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i drugih.

Na sajmu, koji se sutra otvara za posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija.

Paralelno sa ovom manifestacijom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme „Horeka”, pod sloganom „Poslužite se”.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova zemlje.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom