Javna nabavka vitaminskih paketa u skladu sa zakonom

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Lončar izjavio je danas da je ovo ministarstvo sprovelo postupak javne nabavke vitaminskih paketa u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Ministar Zlatibor Lončar, foto: Jutjub Tanjug
Ministar Zlatibor Lončar, foto: Jutjub Tanjug

Lončar je istakao da je nabavka vitaminskih paketa samo jedna u nizu mera kojima se Srbija bori protiv epidemije koronavirusa, pored drugih protivpandemijskih mera, kao što su masovna vakcinacija građana i ekonomske mere.

On je, povodom netačnih objava pojedinaca i vanparlamentarnih stranaka, a u cilju objektivnog i transparentnog informisanja građana, ukazao na to da je Ministarstvo zdravlja postupak javne nabavke vitaminskih paketa sprovelo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama člana 61 stav 1 tačka 2 i u skladu sa članom 62 stav 9 tačka 1.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom je predviđeno da naručilac može sprovoditi pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva ako zbog izuzetne hitnosti nije moguće postupiti u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak.

Kako su, usled pogoršanja epidemijske situacije, odnosno „četvrtog talasa“ epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u našoj zemlji i povećanog broja zaraženih osoba, ugroženi zdravlje i životi svih građana Srbije, a naročito starijih građana, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita najugroženije kategorije stanovništva, odnosno osoba starijih od 65 godina, objasnio je ministar.

On je rekao da su vitamini i minerali nabavljeni u okviru ovog paketa državne pomoći plaćeni značajno ispod njihove veleprodajne cene, ali i značajno ispod maloprodajne cene za koju se oni mogu nabaviti u apotekarskim ustanovama.

Korišćenjem vitaminskih paketa koje je država namenila najstarijim građanima podstiče se njihov imunološki odgovor, čime se utiče na smanjenje broja zaraženih i štiti deo stanovništva koji je najugroženiji, zaključio je Lončar.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom