Јавна набавка витаминских пакета у складу са законом

Министар здравља у Влади Републике Србије Зоран Лончар изјавио је данас да је ово министарство спровело поступак јавне набавке витаминских пакета у складу са одредбама Закона о јавним набавкама.

Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг
Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг

Лончар је истакао да је набавка витаминских пакета само једна у низу мера којима се Србија бори против епидемије коронавируса, поред других противпандемијских мера, као што су масовна вакцинација грађана и економске мере.

Он је, поводом нетачних објава појединаца и ванпарламентарних странака, а у циљу објективног и транспарентног информисања грађана, указао на то да је Министарство здравља поступак јавне набавке витаминских пакета спровело у складу са одредбама Закона о јавним набавкама члана 61 став 1 тачка 2 и у складу са чланом 62 став 9 тачка 1.

Према његовим речима, овим законом је предвиђено да наручилац може спроводити преговарачки поступак без објављивања јавног позива ако због изузетне хитности није могуће поступити у роковима одређеним за отворени или рестриктивни поступак.

Како су, услед погоршања епидемиjске ситуације, односно „четвртог таласа“ епидемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 у нашој земљи и повећаног броја заражених особа, угрожени здравље и животи свих грађана Србијe, а нарочито старијих грађана, било је потребно да се хитном набавком витаминских пакета омогући заштита најугроженије категорије становништва, односно особа старијих од 65 година, објаснио је министар.

Он је рекао да су витамини и минерали набављени у оквиру овог пакета државне помоћи плаћени значајно испод њихове велепродајне цене, али и значајно испод малопродајне цене за коју се они могу набавити у апотекарским установама.

Коришћењем витаминских пакета које је држава наменила најстаријим грађанима подстиче се њихов имунолошки одговор, чиме се утиче на смањење броја заражених и штити део становништва који је најугроженији, закључио је Лончар.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: