Kovid-19

„Štark arena“ postaje privremena kovid bolnica od ponedeljka

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da će od ponedeljka, u sportskoj dvorani „Štark arena“, biti otvorena privremena kovid bolnica, koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od koronavirusa.

Ilustracija, bolnica, preuzeto sa: Pixabay.com, autor: Alexander Heeb
Ilustracija, bolnica, preuzeto sa: Pixabay.com, autor: Alexander Heeb

Lončar je u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa sa direktorima kovid bolnica u Srbiji, najavio i da će od utorka, Ortopedska klinika na Banjici, biti vraćena u kovid sistem.

On je je preneo da je prema najnovijim informacijama tokom noći više od 130 pacijenta zadržano na bolničkom lečenju, što znači da se radi o ozbiljnoj kliničkoj slici i da su morali da budu hospitalizovani.

Svakog dana više od 100 pacijenata primimo na bolničko lečenje, rekao je ministar i upozorio na to da će tokom vikenda, do ponedeljka, najveći teret prijema podneti KBC Zemun, u koji će pacijenti moći da se jave danas od 14 časova, jer će biti kovid prijemni trijažni centar.

Prema njegovim rečima, bolnica u Požarevcu je sledeća bolnica koja će preći u kovid sistem, s tim da je neophodno napraviti novu reorganizaciju i preraspodeliti ljude da bi sistem funkcionisao.

Ministar i direktori kliničko-bolničkih centara apelovali su na građane da ozbiljno shvate situaciju izazvanu koronavirusom i da poštuju i primenjuju sve propisane mere zaštite kako bi sačuvali sebe i druge od ove infekcije.

Lončar je uputio molbu stanovništvu da se pridržavaju preporučenih mera, jer svako nepoštovanje dovodi u opasnost kako njih, tako i njihove najbliže i stvara teret za medicinare koji rade danonoćno.

On je upozorio na to da je mnogo pacijenata na respiratorima, da ima teških slučajeva, što pokazuje ozbiljnost situacije.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović rekao je da je u toku noći kroz prijemno trijažnu-ambulantu te ustanove prošlo 400 pacijenata, a kroz KBC Bežanijska kosa njih 200, od kojih 130 ima ozbiljne pneumonije koje zahtevaju bolnički tretman.

Prema njegovim rečima, jedini način da sprečimo takvu tešku sliku jeste da se pridržavamo mera, da nosimo maske u zatvorenom prostoru, izbegavamo masovni kontakti i velika okupljanja koja nisu neophodna.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović ponovio je da od danas, od 14 časova, ta ustanova počinje ponovo da prima pacijente, navodeći da sada imaju zbrinutih 105 pacijenata sa lakšom, srednjom i veoma teškom kliničkom slikom, od kojih je 10 na respiratorima.

On je naveo i da će u toj ustanovi biti osposobljeno još 400 kreveta i da ima 50 mesta na intenzivnoj nezi.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić precizirao je da u toj bolnici ima 11 pacijenata sa lakšim simptomima, dok je na Infektivnoj klinici 41 pacijent.

Takođe, kako je dodao, spremno je još 120 mesta, a od ponedeljka će biti još dodatnih 130 postelja kako bi mogli da prime i zbrinu sve slučajeve.

Infektolog Mijomir Pelemiš poručio je da virus nije oslabio i da ne bira uzrast.

Svi mogu da obole, samo je pitanje kakav će biti ishod. Virus se nije promenio, od početka je ovde, aktivan je i dalje i pokazalo se da, nažalost, umiru i mladi ljudi bez ijedne druge bolesti, zaključio je on.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom