Логичан захтев да невакцинисани плаћају лечење

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар оценио је данас да је логичан захтев лекара да невакцинисани грађани сами плаћају део трошкова лечења од коронавируса, јер вакцина има довољно, а могу и да бирају коју ће да приме.

Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг
Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг

Лончар је навео да такав захтев не би имао смисла да држава није обезбедила довољно вакцина за све, указавши на то да грађани не размишљају о трошковима лечења јер знају да то држава покрива.

Здравствени радници са разлогом то кажу да би подигли свест људи, будући да имамо оне који не верују ни у коронавирус, ни у вакцину, а кад се разболе знају да ће држава све да плати, додао је он.

Да су се вакцинисали, највероватније не би били у болници. Овако, нити се придржавају мера, нити су се вакцинисали, па су дошли у болницу и очекују да све држава покрије, истакао је министар.

Он је изнео и податак да је у Србији тренутно изоловано осам случајева делта соја, али и упозорио на то да их сигурно има више, па се одуговлачењем вакцинације само још више отвара простор вирусу да мутира.

Пандемија у целом свету не може да се реши док не буде 70, 80 одсто глобално имунизованих. Боље је да се сви вакцинишемо на време и вратимо нормалном животу, а не да се питамо где треба да носимо маску. Без вакцинације то не можемо и све остало је празна прича, објаснио је министар.

Лончар је указао на то да је повећан број људи на првим прегледима и на пријемима за болницу, те да је једина ствар која то може да спречи вакцинација.

Преузето: Влада Србије, Танјуг

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: