Исплаћене субвенције за запослене у туризму и угоститељству

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић саопштила је да је извршена прва исплата субвенција у 2021. години за подршку раду угоститељске и туристичке привреде због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом COVID-19.

Динар, илустрација, фото: Нишке новине
Динар, илустрација, фото: Нишке новине

За ову меру подршке, данас је исплаћено око 2,045 милијарди динара за 12.154 привредна субјекта, која запошљавају 65.760 радника, као и 336 туристичких водича и 90 пратилаца.

Матић је овим поводом изјавила да статистике показују да се туристичко-угоститељски сектор постепено обнавља, али потребно је да прође још времена како би се у потпуности ублажиле негативне последице пандемије и постигао успех који смо имали у рекордној 2019. години.

Исплатом минималца у јулу и августу настојимо да очувамо запослене у овом сектору и обезбедимо им покретачки механизам за будуће успешно пословање, објаснила је министарка.

Средства се додељују у периоду од два узастопна месеца (јул и август), за сваки месец у висини од 30.900,24 динара по сваком запосленом за кога је привредни субјект исплатио зараду за децембар 2020. године и поднео одговарајућу пореску пријаву.

Привредни субјект исплаћена средства може да искористи до истека периода од три месеца након последње исплаћене помоћи, након чега ће наменски рачуни бити затворени, а неискоришћена средства биће пренета у буџет Републике Србије, наводи се у саопштењу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Преузето: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: