Isplaćene subvencije za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Dinari, ilustracija, foto: Niške novine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je da je izvršena prva isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom COVID-19.

Dinar, ilustracija, foto: Niške novine
Dinar, ilustracija, foto: Niške novine

Za ovu meru podrške, danas je isplaćeno oko 2,045 milijardi dinara za 12.154 privredna subjekta, koja zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Matić je ovim povodom izjavila da statistike pokazuju da se turističko-ugostiteljski sektor postepeno obnavlja, ali potrebno je da prođe još vremena kako bi se u potpunosti ublažile negativne posledice pandemije i postigao uspeh koji smo imali u rekordnoj 2019. godini.

Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojimo da očuvamo zaposlene u ovom sektoru i obezbedimo im pokretački mehanizam za buduće uspešno poslovanje, objasnila je ministarka.

Sredstva se dodeljuju u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može da iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biće preneta u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Preuzeto: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom