Министарство здравља набавља најсавременије апарате за зрачну терапију

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да је то министарство данас закључило уговор о набавци најсавременијих апарата за спољашњу зрачну терапију – линеарних акцелератора најновије генерације, са циљем замене дотрајалих уређаја у радиотерапијским центрима.

Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг
Министар Златибор Лончар, фото: Јутјуб Танјуг

Два линеарна акцелератора биће инсталирана у Институту за онкологију и радиологију Србије и по један у УКЦ Ниш и УКЦ Крагујевац, а ова набавка, спроведена по процедурама и под надзором Светске банке, вредна је 12,7 милиона евра, укључујући и грађевинске радове, који износе више од 2,8 милиона евра.

Лончар је подсетио на то да је прошле недеље спроведена највећа набавка дијагностичких апарата, додавши да су наше здравствене установе постале богатије за 135 рендген-апарата и 55 ЦТ скенера, чија ће испорука почети у наредна три месеца и одмах ће бити доступни пацијентима.

Пре тога ће наши здравствени радници проћи обуку, а чим се уређаји инсталирају, кренуће са радом. До јесени сви апарати ће бити на свом месту, доступни свим пацијентима, рекао је он.

Министар је навео да је куповина најсавременијих апарата, осим за пацијенте, веома важна и за младе лекаре, како би од почетка каријере радили на најмодернијим апаратима, при чему је указао и на значај куповине више од 300 најсавременије опремљених санитетских возила и кола хитне помоћи за превоз пацијената на дијализу.

Такође, Лончар је подсетио и на то да је завршена изградња болница у Аранђеловцу и Лозници, а да се наставља изградња у Врању и Лесковцу, те најавио отварање болнице у Пожаревцу.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: