Dobro jutro badnjače

Badnje jutro u Svrljigu

Badnje jutro u Svrljigu

SVRLJIG – U atmosferi tradicije i prazničnog duha, ovogodišnje Badnje jutro u Svrljigu obilovalo je posebnim trenucima. Kolačar, ili domaćin Badnjeg dana, bio je Marko Miladinović, portparol Opštine Svrljig, koji je ovom prilikom nastavio dugogodišnju tradiciju ovog malog ali ponosnog mesta.

Već pre svitanja, uz zvuke crkvenih zvona iz Crkve car Konstantin i carica Jelena, započelo je tradicionalno odlazak po seču Badnjaka, što je neizostavni deo proslave u Svrljigu. Ovaj običaj, duboko ukorenjen u srpskoj tradiciji, svake godine okuplja mnoštvo vernika i meštana, te naglašava značaj zajedništva i očuvanja običaja.

Miladinović je, poštujući običaje, presekao Badnjak, a zatim je predao kolač za narednu godinu direktoru Predškolske ustanove „Poletarac“, Dejanu Miletiću.

Ovaj gest simbolizuje predaju dužnosti domaćina i predstavlja znak poštovanja i kontinuiteta.

U svom obraćanju, Miladinović je uputio iskrene čestitke svim građanima povodom Badnjeg jutra i dana, kao i predstojećeg Božića, izražavajući nadu da će ovi praznici doneti zdravlje i porodičnu sreću svima.

Njegovim čestitkama pridružili su se svi prisutni, stvarajući osećaj zajedništva i radosti.

Badnjak je potom položen ispred zgrade Opštine Svrljig, što je još jedan od rituala koji se poštuje. Predsednik Opštine, Miroslav Marković, objasnio je da će badnjak u 14 časova biti prenet u portu crkve, gde će se obaviti svi predviđeni običaji, uključujući i paljenje badnjaka.

Marković se, takođe, obratio prisutnima, čestitajući Badnji dan i Božić svim pravoslavnim vernicima. Njegovim rečima pridružio se i narodni poslanik Milija Miletić, ističući važnost očuvanja tradicije i verskih običaja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Badnje jutro u Svrljigu svake godine potvrđuje snagu zajednice i tradicije, i ove godine nije bilo izuzetka.

Uprkos modernom dobu i brzom tempu života, Svrljig uspeva da očuva svoje običaje i pokaže koliko su oni važni za očuvanje identiteta i duha zajednice.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt