Svrljig se priprema za još jednu Belmužijadu, koja će se održati od 2. do 4. avgusta. Manifestacija, koja slavi tradicionalnu srpsku hranu i kulturu, obuhvatiće tri dana pune zabave, muzike i gastronomskih užitaka.
Prve večeri, 2. avgusta, posetioci će uživati u koncertu Bobana Zdravkovića koji će početi u 22 časa. Druga večer donosi nastup Dragane Mirković 3. avgusta u 22 časa, dok će treće večeri, 4. avgusta, Zorana Mićanović zatvoriti manifestaciju svojim koncertom.
Belmuž – Tradicionalna srpska delicija
Belmuž je tradicionalno jelo ovog kraja, a priprema se od mladog ovčijeg ili kozjeg sira i kukuruznog brašna. Priprema belmuža zahteva posebnu tehniku i pažnju. Sir se topi na laganoj vatri dok ne postane potpuno rastopljen, zatim se dodaje kukuruzno brašno uz stalno mešanje dok se ne dobije gusta, kremasta smesa. Belmuž se najčešće služi topao, a njegova jedinstvena tekstura i bogat ukus čine ga pravim specijalitetom.
Ova manifestacija nije samo prilika za uživanje u belmužu, već i za okupljanje porodice i prijatelja, te upoznavanje sa kulturnim nasleđem Svrljiga. Posetioci će moći da prisustvuju raznim radionicama, izložbama i degustacijama, te da se upoznaju sa procesom pripreme belmuža i drugih tradicionalnih jela.
Pozivamo sve ljubitelje dobre hrane i muzike da nam se pridruže na ovogodišnjoj Belmužijadi i uživaju u tri dana ispunjena zabavom, ukusima i tradicijom.