Ekonomija

Pomoć od 20.000 dinara svima koji su do danas podneli zahtev za penziju

Penzioneri, ilustracija, pixabay.com

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je danas da će 30. novembra početi isplata pomoći od po 20.000 dinara svim penzionerima koji su, zaključno sa današnjim danom, podneli zahtev za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

To, kako je navedeno na sajtu Fonda PIO, znači da svi građani koji su podneli zahtev do 23. novembra i ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, imaju pravo na novčanu pomoć bez obzira na datum kada će im biti doneto rešenje i da će im novac biti isplaćen naknadno, uz prvu isplatu penzije.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je istakao da su u protekle dve godine, uključujući i povećanje penzija od 14,8 odsto koje će uslediti u januaru, penzije u Srbiji povećane za 56 odsto.

„Ovo je još jedna u nizu mera gde država pokazuje svoj odnos prema najstarijim sugrađanima i preduzima mere da njihovo sutra bude lakše i bolje. Jasno je da se penzije nikada nisu povećavale ovom dinamikom i da smo sada na korak od cilja da 2025. godine prosečna penzija bude 450 evra“, naglasio je on.

Ognjenović je rekao da su sredstva za isplatu novčane pomoći obezbeđena finansijskim planom Fonda PIO i da će biti isplaćena na isti način kao što se isplaćuju i penzije.

Prema njegovim rečima svim korisnicima će biti isplaćen iznos od 20.000 dinara, jer će Fond pokriti i troškove poštarine za korisnike kojima se isplata realizuje na kućnu adresu.

Isplata pomoći sleduje korisnicima penzija, starosnim, prevremenim starosnim, invalidskim i porodičnim, korisnicima privremene naknade – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO, koji su pravo ostvarili zaključno sa 23. novembrom 2023. godine.

(Tanjug)

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom