Evo šta je ustvari to

ŠTA JE ŠUŠTAVAC KOJI JE POKOSIO KRAVE NA STROJ PLANINI

Krava, ilustracija, foto: pixabay.com

Šuštavac, poznat i kao Gangraena emphysematosa, predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov za goveda, ovce i koze starosti od 3 meseca do 2 godine. Ova bolest karakteriše se septikemijom, opštom intoksikacijom organizma, degenerativno-nekrotičnim promenama u mišićima ekstremiteta, edemom i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu, što daje naziv bolesti.

Uzročnik ove bolesti je štapićasta sporulirajuća bakterija po imenu Clostridium chauvoei. Spore ove bakterije mogu preživeti u tlu tokom nekoliko godina, a pojava oboljenja često je vezana za određena geografska područja. Životinje se obično inficiraju preko hrane, najčešće na pašnjacima, kada bakterija ulazi u organizam kroz mukoznu membranu digestivnog trakta. Nakon toga, bakterija putem krvi dospeva u mišiće i druge tkiva.

Nažalost, ne postoji specifičan tretman za šuštavac. Međutim, kao preventivna mera, vrši se vakcinacija stoke. Vakcina koja se koristi za prevenciju šuštavca može pružiti i zaštitu od drugih klostridijalnih bolesti, uključujući maligni edem (Clostridium septicum i Clostridium sordelli), infektivni nekrotički hepatitis (Clostridium novyi) i enterotoksemiju ovaca (Clostridium perfringens).

Ova zarazna bolest predstavlja ozbiljnu pretnju stoci i zahteva pažnju i brigu od strane stočara i veterinara. Redovna vakcinacija i održavanje higijenskih standarda na farmama igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja šuštavca i drugih sličnih bolesti.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom