Evo šta je ustvari to

ŠTA JE ŠUŠTAVAC KOJI JE POKOSIO KRAVE NA STROJ PLANINI

Krava, ilustracija, foto: pixabay.com

Šuštavac, poznat i kao Gangraena emphysematosa, predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov za goveda, ovce i koze starosti od 3 meseca do 2 godine. Ova bolest karakteriše se septikemijom, opštom intoksikacijom organizma, degenerativno-nekrotičnim promenama u mišićima ekstremiteta, edemom i nakupljanjem gasa u vezivnom, međumišićnom i potkožnom tkivu, što daje naziv bolesti.

Uzročnik ove bolesti je štapićasta sporulirajuća bakterija po imenu Clostridium chauvoei. Spore ove bakterije mogu preživeti u tlu tokom nekoliko godina, a pojava oboljenja često je vezana za određena geografska područja. Životinje se obično inficiraju preko hrane, najčešće na pašnjacima, kada bakterija ulazi u organizam kroz mukoznu membranu digestivnog trakta. Nakon toga, bakterija putem krvi dospeva u mišiće i druge tkiva.

Nažalost, ne postoji specifičan tretman za šuštavac. Međutim, kao preventivna mera, vrši se vakcinacija stoke. Vakcina koja se koristi za prevenciju šuštavca može pružiti i zaštitu od drugih klostridijalnih bolesti, uključujući maligni edem (Clostridium septicum i Clostridium sordelli), infektivni nekrotički hepatitis (Clostridium novyi) i enterotoksemiju ovaca (Clostridium perfringens).

Ova zarazna bolest predstavlja ozbiljnu pretnju stoci i zahteva pažnju i brigu od strane stočara i veterinara. Redovna vakcinacija i održavanje higijenskih standarda na farmama igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja šuštavca i drugih sličnih bolesti.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama