Neophodna vakcinacija

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Od šuštavca uginulo šest krava, apel za hitnu vakcinaciju stoke

Ilustracija, krave, foto: pixabay.com

Lokalna zajednica na Staroj planini suočava se s teškom krizom, jer je šest krava uginulo zbog šuštavca, smrtonosne zarazne bolesti. Nakon što su se pojavili simptomi kod stoke, brza dijagnoza potvrdila je prisustvo ovog opasnog patogena.

Iako je šuštavac poznat po tome da pogađa krave, važno je napomenuti da može zaraziti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.

Prema dostupnim informacijama, zaražene krave bile su na ispaši kada su obolele od šuštavca. Ova bolest takođe predstavlja pretnju i za ovce na ovom području.

Veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić hitno apeluje na sve stočare da prijave sumnje na šuštavac Veterinarskoj ustanovi, prenosi portal Knjaževačke novine.

Područje Knjaževca, gde je bolest prvi put detektovana, mora se odmah staviti pod kontrolu. Miletić takođe poziva Upravu za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede da pruže smernice za obaveznu vakcinaciju stoke. Naglasak je na tome da bi troškove vakcinacije trebalo snositi iz državnog budžeta kako bi se olakšalo stočarima.

Miletić predlaže besplatnu vakcinaciju stoke za sve stočare, uz troškove koji bi bili pokriveni od strane Ministarstva poljoprivrede.

Ova smrtonosna zarazna bolest se često širi putem hrane i karakteriše visokom stopom smrtnosti među zaraženim životinjama. Brza vakcinacija stoke na jugoistoku Srbije postaje neophodna. Miletić ističe važnost preventivnih mera, napominjući da je afrička kuga kod svinja još uvek prisutna i nanosi velike štete. Zato ne smemo čekati da se bolest proširi i nanese još veće štete stočarima i državi.

Ova hitna reakcija i apel za vakcinaciju stoke ključni su koraci u zaštiti domaće stoke i osiguravanju sigurnosti naših stočara.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom