Neradni dani za učenike i 17. i 18. februar

Ministar Ružić, foto: PRVA TV, skrinšot

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić doneo je odluku o izmeni Kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole na osnovu čega će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. februar.

Ministar Ružić, foto: PRVA TV, skrinšot
Ministar Ružić, foto: PRVA TV, skrinšot

Ružić je naveo da je predlog o produžetku raspusta iznet na sastanku Tima za škole i da je, nakon brojnih konsultacija, sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa koronavirusa očekuje sredinom meseca, doneo pomenutu odluku.

Prema njegovim rečima, učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana, a prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da su škole, kao i ranije, bezbedne zbog primene i poštovanja epidemioloških mera, dodavši da prema pokazateljima, rast broja zaraženih učenika i nastavnika ne prati rast broja zaraženih u opštoj populaciji.

On je uputio apel učenicima i zaposlenima u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima i poštuju propisane epidemiološke mere kako ne bi došlo do novih zaražavanja.

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog ove odluke, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da će se od ponedeljka, 7. februara, u srednjim školama i drugom ciklusu osnovne škole (5-8. razreda) nastava odvijati po kombinovanom modelu (dan za danom, učenici podeljeni u dve grupe), dok će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu pohađati neposredno.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 27. januara do 2. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.935 (0,64 odsto).

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 4,8 odsto.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije ukupno je 87 (0,06 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 363 (0,9 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0,35 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u pomenutom periodu.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta