Dobra vest

Nastava od jeseni i u školi i na daljinu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni.

Učenik, ilustracija, fotograf: Mihail Mingazov, preuzeto: pixabay.com
Učenik, ilustracija, fotograf: Mihail Mingazov, preuzeto: pixabay.com

Šarčević je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista „Kurir“ objasnio da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog će ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svima primenjivati isti model, ukazao je on i dodao da mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik.

U drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće, ponovio je ministar.

Šarčević je napomenuo da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

U svakoj školi se, kako je rekao, analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će se raditi. Ujedno se analizira i broj roditelja koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

Neke škole, koje imaju više učionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajućih prostorija, moći će da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One će raditi po jednom od boljih modela, a negde će biti primenjivan drugačiji model, naveo je on.

Prema njegovoj oceni, za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

Naime, kako je rekao, srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali.

Ministar je najavio da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve razmotri, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njen model i kako da ga primenjuje, podvukao je Šarčević.

Takođe, kako je naglasio, deca će morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

Prema njegovim rečima, klasični tip škole koji je važio do epidemije koronavirusa biće moguć tek kada bude potpuno bezbedno, a to će se najverovatnije desiti tek kad budemo dobili vakcinu.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom