Објављен тендер за изградњу гасовода Ниш–Димитровград

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетикe Зорана Михајловић изјавила је да је данас објављен тендер за избор извођача радова на изградњи гасне интерконекције Србије и Бугарске, од Ниша до Димитровграда, а радови би требало да почну на лето и буду завршени за две године.

Зорана Михајловић, фото: Нишке новине
Зорана Михајловић, фото: Нишке новине

Михајловић је у изјави за агенцију Танјуг рекла да до краја маја треба да буде изабран најповољнији извођач који ће градити гасовод у дужини од 109 километара од Ниша до бугарске границе, уз напомену да укупна процењена инвестициона вредност пројекта износи 85,5 милиона евра.

Према њеним речима, подршка ЕУ према финансијском споразуму потписаном децембра 2018. године између Владе Србије и Европске комисије за ИПА 2017 предвиђа 49,6 милиона евра бесповратне помоћи за финансирање овог пројекта.

Национално суфинансирање у ИПА систему се обезбеђује кроз кредит Европске инвестиционе банке у износу од 25 милиона евра, док преостала средства обезбеђује Република Србија и ЈП „Србијагас“.

Гасна интерконекција са Бугарском веома је важна за нашу земљу. Верујем да ћемо, док прођемо све процедуре пријављивања и избора, имати најповољнијег извођача радова до краја маја, а у току лета можемо очекивати и почетак радова, навела је Михајловић.

Она је нагласила да је значајан гасовод од Ниша до Софије, с обзиром на то да ће Бугарска од границе до Софије градити део од 67 километара, чија је вредност приближно 75 милиона евра, и додала да је Бугарска већ завршила комплетну тендерску процедуру и за тај део гасовода се јавило више од 10 извођача.

Потпредседница Владе је изразила уверење да ће Србија и Бугарска отприлике у исто време завршити гасовод на својој територији, за око две године од почетка радова, и нагласила да гасна интерконекција Србији омогућава диверзификацију снабдевача гаса, јер ћемо добити још један правац за доток гаса.

Она је нагласила да то за Србију значи да ће у будућности бити гасно стабилна земља, што је нарочито важно сада када крећемо у енергетску транзицију, која ће подразумевати изабацивање прљавих технологија и извора енергије.

Гас ће за Србију бити изузетно важан енергент, навела је она и додала да ће се у Србији градити и гасне електране и да су нашој земљи зато потребни различити добављачи гаса и гасна стабилност.

Истовремено, Михајловић је пренела да је жеља ресорног министарства да будући закон о обновљивим изворима енергије и измењени Закон о енергетској ефикасности буду спуштени на ниво грађана и домаћинстава.

Индустрија и привреда нису спорни, они ће се и те како бавити енергетском ефикасношћу и обновљинвим изворима, али домаћинства са једне стране нису обучена, а са друге нису имала алате и услове да могу да се баве енергетском ефикасношћу, објаснила је она.

У складу са тим, Михајловић је најавила током ове године промене које ће то омогућити, најавивши да ће управа за енергетску ефикасност бити формирана најкасније до јуна и имаће ове године на располагању фонд од приближно 15 милиона евра намењених за повећање енергетске ефикасности домаћинстава.

Ми већ имамо Фонд енергетске ефикасности унутар Министарсва и сав тај новац ће бити пребачен на управу. Не само новац из буџета, већ од разних међународних организација и наших партнера, прецизирала је она.

Према њеним речима, новца ће бити довољно и већ се праве модели како да се искористи.

Уколико неко хоће да промени столарију на стану од 60 квадрата, за шта је потребно приближно 1.500 евра, 25 одсто би бесповратно финансирала управа за енергетску ефикасност, 25 одсто би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 одсто од самог домаћинства, предочила је Михајловић.

То је, како је указала, један од модела који би могао да помогне да људи почну да изолују своје зграде и станове или да мењају столарију.

Она је најавила да ће држава направити посебне програме за социјално угрожено становништво како би и оно могло да замени столарију.

Такође, ресорно министарство даје могућност да стамбена заједница, односно цела зграда, закључи уговор и са управом и са јединицама локалне самоуправе како би се урадила изолација зграде, при чему би управа учествовала у финансирању тог пројекта.

Потпредседница Владе је најавила да ће грађани већ од лета моћи да постану произвођачи електричне енергије, ако се одлуче да инсталирају соларне панеле, без обзира на то да ли живе у кући или стану, на основу чега ће им се умањивати рачуни за струју.

Век соларних панела је 25 година, а инвестиција у њих може да се исплати за седам до 10 година, објаснила је Михајловић, додавши да сваке године пада цена панела.

Путем соларних панела моћи ћемо да произведемо готово 10 одсто енергије коју сада добијамо из термоелектрана, истакла је она, објаснивши да ће то бити омогућено усвајањем потпуно новог Закона о обновљивим изворима енергије и измена Закона о енергетској ефикасности, чије би предлоге Влада требало да усвоји већ ове седмице.

Према њеним речима, ако неко жели да инсталира панеле, прво мора пројектантска кућа да уради пројекат, затим се требају добити локацијски услови и решење о томе да ли могу да се изводе радови на крову или на зидовима зграде или куће.

Морате добити услове од Дистрибуције, шта постављате и шта радите. То је прва ствар, а затим дистрибутивни систем одређује тачно место где се мери та електрична енергија. Након тога се инсталирају панели и прикључују на инсталацију коју већ имате у вашем домаћинству, навела је Михајловић.

Аутор: Танјуг, преузето: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: