Енергетском транзицијом до зелене енергетике: Изградња гасовода Ниш–Димитровград

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће, као што смо у транспорту успели да постанемо транзитни коридор, бити учињено све да Србија буде и енергетски коридор и незаобилазна рута у преносу енергије.

Зорана Михајловић, фото илустрација, преузето са јт канала ,,ТВ Прва''
Зорана Михајловић, фото илустрација, преузето са јт канала ,,ТВ Прва“

Михајловић је, гостујући у јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), указала на то да су у овом сектору велике могућности, а да је циљ да се обезбеди довољно струје, гаса и деривата топлотне енергије.

Она је навела да је реч о неколико важних инвестиција у сектору рударства и енергетике.

То су, како је подсетила, између осталог и изградња три хидроелектране на Дрини, вредних пола милијарде евра, изградња гасовода Ниш–Димитровград и Трансбалканског коридора.

Завршавамо Kостолац Б3, радићемо повезивање преносне мреже. А све у циљу да изградимо довољно капацитета за производњу електричне енергије која није на угаљ. То се у енергетици зове транзиција, да производња електричне енергије буде зелена и да што мање утиче на животну средину, објаснила је министарка.

Према њеним речима, све хидроелектране које будемо градили представљају део зелене енергије и то нису само мини хидроелектране, ту су и геотермална, соларна и енергија биомасе.

Намера је да покушамо когенерацију у производњи електричне и топлотне енергије, али и да учинимо више у енергетској ефикасности и да више користимо обновљиве изворе енергије, истакла је Михајловић.

Потпредседница Владе је додала и да је за цео регион неопходна енергетска стабилност и сваки произведени киловат електричне енергије.

Наш регион мора бити зеленији и енергетски стабилнији и важно је да сви заједно радимо више на зеленој агенди. То је важно и за Републику Српску и за Босну и Херцеговину. Дрина је река на којој могу да се направе ове хидроелектране, а изградња прве од три,“Бук Бјела”, почеће 2021. године, навела је Михајловић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије:

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Најновије на порталу

ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

КО СУ ПОЗНАТЕ НИШЛИЈЕ?