Ekonomija

Za projekte koji nas povezuju sa regionom 13 milijardi evra

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji auto-puta Sremska Rača–Kuzmin, deonicu mosta preko Save.

Mapa Srbije, foto ilustracija, M.M.
Mapa Srbije, foto ilustracija, M.M.

Mihajlović je posetila gradilište zajedno sa ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem i ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, a ovom događaju je prisustvovao i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Ona je tom prilikom istakla da je važno da građani znaju koliko se radi na regionalnom povezivanju, te da ovo nije samo pitanje izgradnje auto-puta i mosta, već i integrisanih graničnih prelaza koji će doprineti bržem kretanju ljudi i robe, manjim transportnim troškovima i skraćenju čekanja na granicama.

Prema njenim rečima, važno je da se kao region povežemo jer to znači bolje uslove života za naše građane, da ostanu da žive u ovim krajevima.

Srbija, kako je ukazala, učestvuje sa 13 milijardi evra u infrastrukturnim projektima koji nas povezuju sa regionom, bilo da je reč o BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj, Makedoniji ili Albaniji.

Za ovaj auto-put i most izdvojili smo 220 miliona evra i verujem da će most za dve i po godine biti završen, kako izvođač obećava, prenela je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je podsetila na to da su početak radova na mostu prošle godine obeležili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Tajip Erdogan, kao još jedan znak dobrih odnosa dveju država.

Pored ove deonice, sa BiH ćemo se povezati i preko auto-puta Požega–Kotroman, gde ćemo takođe imati jedan granični prelaz. Uz integrisane granične prelaze na Bratoljubu, ovom mostu i Kotromanu, procene su da će se transportni troškovi smanjiti za 25 odsto, objasnila je ona.

Mitrović je rekao da ovaj most i auto-put, koji povezuju Srbiju, Republiku Srpsku i BiH, mnogo znače za narod Srema i Semberije, ali i za dve države.

Ovim auto-putem stvaramo preduslove za bolji razvoj i život građana sa obe strane reke, istakao je on i ponovio da mostovi spajaju narode, ali i privrede kao važne činioce razvoja naših država.

Popović je iskazao zahvalnost potpredsednici Vlade na podršci u realizaciji ovog projekta, naglasivši da radovi teku po ugovorenoj dinamici.

On je podsetio na to da je završen proces eksproprijacije i planske dokumentacije, što su neophodni uslovi za izgradnju deonice auto-puta sa strane Republike Srpske.

Bilgič je izrazio uverenje da će projekat biti završen na vreme jer radove izvodi ozbiljna turska kompanija, uz veliku podršku Vlade Srbije.

Potpredsednik kompanije „Tašjapi“ Emre Tokmak poručio je da će ova firma ispuniti sve obaveze po planu, jer ima odgovornost kako prema Turskoj, tako i prema Srbiji i BiH.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom