За пројекте који нас повезују са регионом 13 милијарди евра

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на изградњи ауто-пута Сремска Рача–Kузмин, деоницу моста преко Саве.

Мапа Србије, фото илустрација, М.М.
Мапа Србије, фото илустрација, М.М.

Михајловић је посетила градилиште заједно са министром комуникација и промета БиХ Војином Митровићем и министром саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђем Поповићем, а овом догађају је присуствовао и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

Она је том приликом истакла да је важно да грађани знају колико се ради на регионалном повезивању, те да ово није само питање изградње ауто-пута и моста, већ и интегрисаних граничних прелаза који ће допринети бржем кретању људи и робе, мањим транспортним трошковима и скраћењу чекања на границама.

Према њеним речима, важно је да се као регион повежемо јер то значи боље услове живота за наше грађане, да остану да живе у овим крајевима.

Србија, како је указала, учествује са 13 милијарди евра у инфраструктурним пројектима који нас повезују са регионом, било да је реч о БиХ, Црној Гори, Мађарској, Македонији или Албанији.

За овај ауто-пут и мост издвојили смо 220 милиона евра и верујем да ће мост за две и по године бити завршен, како извођач обећава, пренела је потпредседница Владе.

Михајловић је подсетила на то да су почетак радова на мосту прошле године обележили председници Србије и Турске Александар Вучић и Тајип Ердоган, као још један знак добрих односа двеју држава.

Поред ове деонице, са БиХ ћемо се повезати и преко ауто-пута Пожега–Kотроман, где ћемо такође имати један гранични прелаз. Уз интегрисане граничне прелазе на Братољубу, овом мосту и Kотроману, процене су да ће се транспортни трошкови смањити за 25 одсто, објаснила је она.

Митровић је рекао да овај мост и ауто-пут, који повезују Србију, Републику Српску и БиХ, много значе за народ Срема и Семберије, али и за две државе.

Овим ауто-путем стварамо предуслове за бољи развој и живот грађана са обе стране реке, истакао је он и поновио да мостови спајају народе, али и привреде као важне чиниоце развоја наших држава.

Поповић је исказао захвалност потпредседници Владе на подршци у реализацији овог пројекта, нагласивши да радови теку по уговореној динамици.

Он је подсетио на то да је завршен процес експропријације и планске документације, што су неопходни услови за изградњу деонице ауто-пута са стране Републике Српске.

Билгич је изразио уверење да ће пројекат бити завршен на време јер радове изводи озбиљна турска компанија, уз велику подршку Владе Србије.

Потпредседник компаније „Ташјапи“ Емре Токмак поручио је да ће ова фирма испунити све обавезе по плану, јер има одговорност како према Турској, тако и према Србији и БиХ.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: