Додатно појачати контролу поштовања постојећих мера

Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и епидемиолог Предраг Кон изјавио је да на седници тог тела нису усвојене нове епидемиолошке мере, али да је јединствен став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета у петак.

Др Предраг Кон, ТВ Пинк
Др Предраг Кон, ТВ Пинк

Кон је пренео да је током састанка било различитих мишљења и ставова, али да је закључено да се преко викенда морају предузети неке мере, при чему је остављено да се припреми предлог који ће бити усвојен на наредној седници тог штаба.

Он је навео да је констатовано да су места одакле се преноси инфекција ски центри и зимовалишта, одакле се људи враћају са доказаном инфекцијом, која се даље преноси, при чему су као главна места заражавања уочени ресторани и кафићи, док саме ски стазе то свакако нису.

Мере о којима ће бити расправљано односиће се на сва места где постоји жариште и могућност преноса, рекао је Кон, упозоривши на то да се епидемијска ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу.

Према његовим речима, биће појачан и надзор над оболевањем у школама, иако за сада не постоје подаци који би указивали на велики ризик.

То је важно јер искуства из других земаља показују да се преношење дешавало у школама, рекао је епидемиолог и подсетио на то да свака школа има могућност да се, уколико се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група пребаци на онлајн наставу.

Када је реч о скраћењу радног времена, Кон је пренео да је било различитих мишљења о томе и да за сада, у наредна два дана, нема промена.

Према његовим речима, скраћење радног времена подразумевало би и радно време током викенда, што се односи првенствено на зимовалишта и друга жаришта.

Сат, два заиста не решава питање. Питање је поштовања мера које је, очигледно, врло тешко достићи. Најважније је да се вакцинација настави јер ће подизање нивоа заштићености становништва дати резултате, подвукао је он.

Према његовим речима, медицински део Кризног штаба најрадије би затворио све на пет дана, односно спровео тотално закључавање, али то није могуће спровести.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: