Dodatno pojačati kontrolu poštovanja postojećih mera

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da na sednici tog tela nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali da je jedinstven stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta u petak.

Dr Predrag Kon, TV Pink
Dr Predrag Kon, TV Pink

Kon je preneo da je tokom sastanka bilo različitih mišljenja i stavova, ali da je zaključeno da se preko vikenda moraju preduzeti neke mere, pri čemu je ostavljeno da se pripremi predlog koji će biti usvojen na narednoj sednici tog štaba.

On je naveo da je konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija ski centri i zimovališta, odakle se ljudi vraćaju sa dokazanom infekcijom, koja se dalje prenosi, pri čemu su kao glavna mesta zaražavanja uočeni restorani i kafići, dok same ski staze to svakako nisu.

Mere o kojima će biti raspravljano odnosiće se na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, rekao je Kon, upozorivši na to da se epidemijska situacija i dalje pogoršava i da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu.

Prema njegovim rečima, biće pojačan i nadzor nad obolevanjem u školama, iako za sada ne postoje podaci koji bi ukazivali na veliki rizik.

To je važno jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da se prenošenje dešavalo u školama, rekao je epidemiolog i podsetio na to da svaka škola ima mogućnost da se, ukoliko se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prebaci na onlajn nastavu.

Kada je reč o skraćenju radnog vremena, Kon je preneo da je bilo različitih mišljenja o tome i da za sada, u naredna dva dana, nema promena.

Prema njegovim rečima, skraćenje radnog vremena podrazumevalo bi i radno vreme tokom vikenda, što se odnosi prvenstveno na zimovališta i druga žarišta.

Sat, dva zaista ne rešava pitanje. Pitanje je poštovanja mera koje je, očigledno, vrlo teško dostići. Najvažnije je da se vakcinacija nastavi jer će podizanje nivoa zaštićenosti stanovništva dati rezultate, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba najradije bi zatvorio sve na pet dana, odnosno sproveo totalno zaključavanje, ali to nije moguće sprovesti.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom