PORAST BROJA OBOLELIH OD KOVIDA: „Batut“ preporučio mere

U Srbiji se tokom poslednje dve nedelje beleži porast broja obolelih od kovida-19 koji je praćen i povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na osnovu analize podataka koje „Batut“ svakodnevno prikuplja, očekuje se postepeni porast broja obolelih bez naglih skokova.

Navodi se da se u Srbiji registruje omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante i dodaje da je u poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa manje verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i karakteristikama virusa, očekuje se da će epidemiološka situacija kovid-19 u narednom periodu biti stabilna i održavati se na kontrolisanom nivou„, piše u saopštenju.

Svim građanima koji nisu vakcinisani preporučuje se da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

Foto: Pixabay

Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.

Kako se ukazuje, drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo više od pet meseci.

Nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba.

Takođe, preporučuje se i pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene.

Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta