ПОРАСТ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИДА: „Батут“ препоручио мере

У Србији се током последње две недеље бележи пораст броја оболелих од ковида-19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

На основу анализе података које „Батут“ свакодневно прикупља, очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова.

Наводи се да се у Србији региструје омикрон варијанта SARS-CoV-2 вируса и све његове субваријанте и додаје да је у поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса мање вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и карактеристикама вируса, очекује се да ће епидемиолошка ситуација ковид-19 у наредном периоду бити стабилна и одржавати се на контролисаном нивоу„, пише у саопштењу.

Свим грађанима који нису вакцинисани препоручује се да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Foto: Pixabay

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Како се указује, другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци.

Независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа.

Такође, препоручује се и појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски, наводи се у саопштењу.

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: