ОПРЕЗ! ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ ДА БУДУ ФАТАЛНЕ: Шта треба да радите када вас убоде стршљен?

Убод стршљена може да буде изузетно опасан уколико дође до анафилактичког шока, односно алергијске реакције на отров.

Ако боравите у природи, опрез мора да буде повећан. Када радите у башти, боље је да користите рукавице, а ако дође до убода, изавдите жалац и ставите хладан облог.

Foto: Pixabay

Симптоми и реакције

Убод стршљена углавном изазива оток, црвенило и осећај свраба на оштећеном делу коже. Мали убод проћи ће већ за пола сата или сат времена, али ако је особа осетљива на његов отвор, може доћи до отока целе руке, ноге или другог дела тела на којем се налази убод.

Како бисте спречили ширење отрова у телу, убодени део тела држите повишено у односу на труп. Ако је жалац остао у кожи, покушајте да га истиснете равним ножем. Немојте да користите пинцету јер се њоме најчешће отров додатно враћа у тело, а жалац остаје дубље у кожи.

Посебно су опасни убоди на пределу грла и врата јер отеклина може узроковати отежано дисање или чак гушење, због чега је озлеђену особу потребно одмах одвести у хитну.

Убод стршљена може да доведе до анафилактичког шока који се дешава из неколико разлога:

1. Особа је алергична на угриз инсекта
2. Убод је на незгодном месту где оток изазива гушење
3. Ако је особу у протеклих неколико недеља већ угризао стршљен или оса, имунолошки ситем је постао преосетљив на алерген и у случају поновног убода долази до анафилактичке реакције организма.

Потребно је нагласити да у случају анафилактичког шока треба одмах позвати хитну помоћ како би се спровела антишок терапија.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/најжена

 

 

 

 

 

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: