Korona

Nesigurna epidemiološka situacija u južnobačkom okrugu: Prisustvo omikron podsoja „Eris“

Testovi, ilustracija, pixabay.com

Južnobački okrug suočava se sa sve izazovnijom epidemiološkom situacijom, sa brojem obolelih od COVID-19 koji se udvostručuje svake nedelje, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Kako bi suzbili širenje virusa, Radna grupa Ministarstva zdravlja je donela nove preporuke za postupanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkim ustanovama.

Epidemiološka situacija u Južnobačkom okrugu je okarakterisana kao „nesigurna sa tendencijom pogoršanja,“ a Institut za javno zdravlje Vojvodine potvrdio je prisustvo podsoja omikrona poznatog kao „Eris“ u ovom regionu.

Sve zdravstvene ustanove u okrugu sada zahtevaju obavezno nošenje zaštitnih maski, a u Kliničkom centru Vojvodine su zabranjene posete. Prilikom hospitalizacije, pacijenti moraju proći testiranje na korona virus.

Da bismo saznali više o ovom podsoju i trenutnoj situaciji, razgovarali smo sa Mioljubom Ristićem, epidemiologom Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

„Nesigurna epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja karakteriše trenutno stanje. Klinička slika ovog omikron podsoja je blaga, sa većinom pacijenata koji ne zahtevaju hospitalizaciju. Simptomi podsećaju na prehladu, uključujući glavobolju, malaksalost, curenje nosa i suzne oči, često bez prisustva povišene temperature,“ izjavio je epidemiolog Ristić.

Zbog sličnosti simptoma sa prehladom ili alergijom na ambroziju, mnogi pacijenti ne prepoznaju prisustvo COVID-19. Epidemiolog Ristić savetuje da se pacijenti testiraju, posebno ako simptomi traju ili se pogoršavaju tokom vremena. Brzi antigenski testovi su ponovo dostupni i mogu se koristiti za rano otkrivanje infekcije.

U slučaju negativnog brzog testa i dalje prisutnih simptoma, pacijenti se preporučuju za testiranje PCR metodom kako bi se definitivno potvrdila prisutnost virusa. Ovi napori za rano otkrivanje i praćenje virusa omogućavaju bolju kontrolu širenja omikrona podsoja „Eris“ u Južnobačkom okrugu.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom