Program „Srbija 2025“ šansa za demografski opstanak

DSC05483-1280x720

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović posetio je Niš, gde je razgovarao sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski o demografskoj slici tog grada.

Foto: Grad Niš, zvaničan sajt, autor: Anita Živković
Foto: Grad Niš, zvaničan sajt, autor: Anita Živković

Dmitrović je istakao da je Program „Srbija 2025“ šansa za demografski opstanak srpskog naroda i dodao da razvoj infrastrukture, gradnja puteva, kanalizacije, ambulanti, škola i vrtića predstavlja zdravu osnovu za to da se ljudi zadrže u manjim mestima, a ne da se sele u velike gradove.

Nove tendencije su da je bolje živeti u manjem mestu u kom se može obezbediti veći kvalitet života, naveo je on i dodao da će predstavici tog ministarstva tokom ove godine obići najveći broj lokalnih samouprava u Srbiji kako bi se stekla jasna slika o stanju na terenu.

Ministar je najavio da će potom Vladi Srbije biti predložen set mera za rešavanje ovog složenog problema, podsetivši na to da je Vlada još pre tri godine donela mere za brigu o porodici.

On je preneo da mu je gradonačelnica Niša predstavila veliki broj mera i projekata u cilju poboljšanja demografske slike kao i brige za porodicu.

Prema njegovim rečima, renoviranje porodilišta, smanjenje liste čekanja za upis u vrtić, pomoć porodicama sa više dece i mobilne biblioteke predstavljaju korake u pravom smeru.

Sotirovski je istakla da je reorganizacijom Gradske uprave grad Niš formirao Upravu za društvene delatnosti, čiji je osnovni delokrug rada briga o deci i porodici, kao i finasijska podrška iz budžeta, što govori o tome koliko je ovo značajna tema za grad.

Zapošljavanje mladih je, takođe, veoma važna tema za Niš, kao i otvaranje Naučno-tehnološkog parka u kome rade mladi i gde je osnovna ideja zadržati ih da ostanu u svojoj sredini, rekla je ona.

Ministar i gradonačelnica Niša obišli su danas i Sigurnu kuću za žene i decu žrtve nasilja u tom gradu, gde su razgovarali sa direktorkom ove ustanove Sonjom Šćekić.

Sigurna kuća je jedna od najmlađih ustanova socijalne zaštite u Nišu, a ove godine obeležava 10-godišnjicu postojanja.

Ustanova, u kojoj je do sada utočište pronašlo više od 950 korisnika, odnosno majki sa decom, je regionalnog karaktera i u njoj se smeštaju žrtve sa teritorije jugoistoka Srbije.

Info: Vlada Republike Srbije
Fotografija: Grad Niš, zvaničan sajt, autor: Anita Živkovi

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom