Програм „Србија 2025“ шанса за демографски опстанак

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић посетио је Ниш, где је разговарао са градоначелницом Драганом Сотировски о демографској слици тог града.

Фото: Град Ниш, званичан сајт, аутор: Анита Живковић
Фото: Град Ниш, званичан сајт, аутор: Анита Живковић

Дмитровић је истакао да је Програм „Србија 2025“ шанса за демографски опстанак српског народа и додао да развој инфраструктуре, градња путева, канализације, амбуланти, школа и вртића представља здраву основу за то да се људи задрже у мањим местима, а не да се селе у велике градове.

Нове тенденције су да је боље живети у мањем месту у ком се може обезбедити већи квалитет живота, навео је он и додао да ће представици тог министарства током ове године обићи највећи број локалних самоуправа у Србији како би се стекла јасна слика о стању на терену.

Министар је најавио да ће потом Влади Србије бити предложен сет мера за решавање овог сложеног проблема, подсетивши на то да је Влада још пре три године донела мере за бригу о породици.

Он је пренео да му је градоначелница Ниша представила велики број мера и пројеката у циљу побољшања демографске слике као и бриге за породицу.

Према његовим речима, реновирање породилишта, смањење листе чекања за упис у вртић, помоћ породицама са више деце и мобилне библиотеке представљају кораке у правом смеру.

Сотировски је истакла да је реорганизацијом Градске управе град Ниш формирао Управу за друштвене делатности, чији је основни делокруг рада брига о деци и породици, као и финасијска подршка из буџета, што говори о томе колико је ово значајна тема за град.

Запошљавање младих је, такође, веома важна тема за Ниш, као и отварање Научно-технолошког парка у коме раде млади и где је основна идеја задржати их да остану у својој средини, рекла је она.

Министар и градоначелница Ниша обишли су данас и Сигурну кућу за жене и децу жртве насиља у том граду, где су разговарали са директорком ове установе Соњом Шћекић.

Сигурна кућа је једна од најмлађих установа социјалне заштите у Нишу, а ове године обележава 10-годишњицу постојања.

Установа, у којој је до сада уточиште пронашло више од 950 корисника, односно мајки са децом, је регионалног карактера и у њој се смештају жртве са територије југоистока Србије.

Инфо: Влада Републике Србије
Фотографија: Град Ниш, званичан сајт, аутор: Анита Живкови

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: